Att ha bra insikt i lönenivåerna i Sverige är viktigt, inte minst för den som ska löneförhandla med sin arbetsgivare. Genom att använda medellön & medianlön kan du enkelt se var du ligger lönemässigt i förhållande till andra arbetstagare på marknaden i Sverige. I detta inlägg får du ingående information om hur medellön & medianlön skiljer sig åt – det är viktigt för att kunna förstå statistiken och var din lön ligger.
Visste du att Sverige har höga löner och pensioner i förhållande till många andra länder? Detta ska vi dyka ner i alldeles strax, men först kan du läsa mer om löner, vad som är bra att tänka på när man ska löneförhandla och planera sin ekonomi vid stora utgifter.
Allt om löner
Att öka dina inkomster är ett sätt att få mer pengar över varje månad utan att behöva ge avkall på något i vardagen. De flesta arbetstagare löneförhandlar med sin arbetsgivare en gång varje år och det är då chansen för att öka lönen uppstår. Men för att kunna skapa ett så bra förhandlingsläge som möjligt gäller det att ha koll på var man ligger lönemässigt, därför ska vi titta på hur vi ligger till när det kommer till medellön & medianlön.
Hur ligger Sverige jämfört med andra länder?
Sverige har en stark och robust ekonomi och tack vare goda investeringar växer den svenska ekonomin för varje år. Men hur ser det ut lönemässigt? Om vi tittar på världen i stort ligger Sverige mycket högt när det kommer till medellön & medianlön, men man behöver givetvis också ta i betraktning att priserna i olika länder skiljer sig åt. Det som verkligen kan ge en god bild av hur stort välstånd ett lands befolkning har är köpkraften i landet.
Köpkraft syftar på hur mycket man får för sina pengar i ett land. |
Om man tittar på Norden har flera av våra grannar upplevt en lönestigning både vad gäller medellön & medianlön, som kan tyckas högre än den svenska, men samtidigt har också priserna i våra grannländer stigit – en lika hög stigning har inte skett i Sverige.
Nu ska vi titta på medellönerna & medianlönerna i Sverige och vad som skiljer dessa begrepp åt. De syftar nämligen inte på samma sak. Däremot är båda tal viktiga för att kunna få en god uppfattning om var man ligger lönemässigt.
Skillnaden på medellön & medianlön
Medellön
Med medellön menas att man tar lönerna från en grupp människor och slår ihop dessa till ett samlat belopp. Beloppet divideras sedan med det antal personer som gruppen består av. Man får då ett tal som beskriver medellönen.
Det är ett bra tal att använda om man vill titta på vad man generellt tjänar inom ett land, yrke eller bransch. Medellönen i Sverige är 38 300 kr.
Medianlön
På ett liknande sätt fungerar medianlön. Men när man ska ta fram medianlönen listar man istället upp lönerna från alla personer i gruppen och medianlönen är då den lön som ligger i mitten av alla löner på listan.
Löneförhandla
Det kan kännas svårt att löneförhandla och inte minst vara utmanande. Men det är en viktig del av att säkerställa att din ersättning återspeglar din prestation och överensstämmer med de löner som andra arbetsgivare erbjuder inom din bransch.
Generellt sett brukar lönerna i Sverige öka med inflationstakten som Riksbanken har fastsatt till omkring 2 % per år. Men utöver det kommer din individuella löneökning. Det kan bero på att du har gjort något speciellt på just din arbetsplats eller att dina prestationer har utmärkt sig särskilt.
Vi ska titta närmare på vilka olika strategier som kan vara bra att ha i åtanke när man ska löneförhandla.
Förbered dig väl
Det är A och O att vara förberedd när det kommer till löneförhandling på din arbetsplats. Förbered dig exempelvis genom att titta på medellönerna & medianlönerna inom ditt yrke och bransch.
Glöm inte att lönerna kan skilja sig åt beroende på var du bor. Generellt sett ligger ofta lönerna högre i de större städerna i Sverige jämfört med på landsbygden.
1. När ska man löneförhandla
Varje år har de flesta arbetsgivare löneförhandling med sina arbetstagare. Du blir ofta kallad till samtal om din löneförhandling av din arbetsgivare. Men du kan givetvis också själv be om ett samtal. Det kan förslagsvis vara aktuellt om du har fått nya arbetsuppgifter eller om du har presterat över förväntningarna från din arbetsgivare.
Kanske har du fått ansvar för ett nytt projekt eller liknande och då fått en större arbetsbörda eller så har du blivit befordrad. Det finns helt enkelt en rad olika situationer då en löneförhandling kan vara en bra idé för dig.
2. Sätt upp realistiska mål
När du har en bra bild över genomsnittslönen för just ditt yrke kan det vara bra att sätta upp ett mål för dig själv. Ligger du långt under den lön du önskar kanske du inte ska räkna med att få din drömlön direkt. Tänk efter vad som är rimligt och definiera en konkret siffra baserat på dina individuella prestationer.
3. Säkerställ en öppen dialog med din arbetsgivare
Att skapa en positiv stämning är alltid bra. Inled samtalet genom att lyfta fram din uppskattning för ditt nuvarande arbete och betona de positiva erfarenheter som arbetet ger dig.
4. Framhäv ditt arbete
Ett av de viktigaste redskapen du har när du ska löneförhandla är givetvis vad du gör för din arbetsgivare. Identifiera och framhäv dina prestationer och ta fram information om hur just ditt arbete påverkar arbetsplatsen och företaget. Om du exempelvis är säljare är dina försäljningssiffror ett bra exempel på saker som du kan lägga fram till din arbetsgivare. Dessutom kan du ge exempel på försäljningsteknik, utbildning och annat som bidrar till arbetsplatsen.
5. Förhandla om personalförmåner
Det kan gå bättre och sämre för företag på marknaden, det är en självklarhet – ibland kanske en arbetsgivare vill höja lönen för en arbetstagare men kan inte göra det i praktiken. Då finns det andra sätt att löneförhandla. Tänk bortom lönen och fokusera på personalförmåner. Kanske kan du arbeta hemifrån och därmed spara pengar på bensin, vilket leder till mer pengar över i månaden.
Många företag i Sverige erbjuder dessutom friskvårdsbidrag och det kan man också förhandla om. Det kan också finnas bonusar, semester, tjänstebil eller -telefon som man kan förhandla om.
6. Var flexibel och beredd att kompromissa
Det är viktigt att lyssna och att vara beredd på att mötas halva vägen med din arbetsgivare. Genom att sätta upp gemensamma mål kan du arbeta mot en högre lön på sikt. Samtidigt är det givetvis viktigt att båda parter känner sig nöjda med slutresultatet.
7. Följ upp löneförhandlingen
Genom att ha löpande kontakt med arbetsgivaren kan missförstånd undvikas. Det är också ett bra sätt för dig som arbetstagare att hela tiden hålla dig uppdaterad omkring hur tillfredsställande dina arbetsprestationer är.
Det är viktigt att förstå att en löneförhandling kan ta tid och att det inte alltid är möjligt att uppnå sin drömlön direkt. Genom att visa din arbetsgivare dina prestationer kan du över tid stiga i lön parallellt med att du visar vad du går för.
Var alltid professionell och lyhörd för din arbetsgivare. Kanske är en stor löneökning inte möjlig för tillfället men kan bli aktuell längre fram. Givetvis är det viktigt att du orienterar dig om var du ligger lönemässigt i förhållande till medellön & medianlön på marknaden. Om du ligger långt under både medellönen & medianlönen, kan det vara aktuellt att se dig om efter en annan arbetsgivare.
Frågor och svar
Nu har du kunnat läsa allt om vad skillnaden på medellön & medianlön är. Men du kanske vill veta ännu mer om ämnet? I så fall har du tur för vi har samlat ihop de vanligaste frågorna och självklart svaren här nedan om medellön & medianlön. Ta gärna en titt på frågorna här nedan.
Vad är medellönen i Sverige?
Medellönen i Sverige är 38 300 kr.
Är en lön på 40 000 kr bra eller dålig?
En lön på 40 000 kr ligger över genomsnittet både vad gäller medianlön och medellön i Sverige.
Hur mycket är medianlönen i Sverige under 2023?
Medianlönen i Sverige är 34 200 kr.
Vad tjänar topp 10 % i Sverige?
Inkomst från privata arbetsgivare och statliga arbetsgivare brukar rent generellt skilja sig åt. Topp 10 lön i Sverige ligger mellan 90 000 kr - 150 000 kr.