Impulsköp ger en känsla av omedelbar tillfredställelse men orsakar också många gräl i hemmet. Oavsett hur försiktig du är med pengarna är det ibland omöjligt att motstå impulsköp. Ofta är dessa köp kanske inte lika viktiga, eller lika förmånliga som de först kan framstå. Här kommer våra bästa tips för hur du undviker onödiga inköp.
1. Ignorera REA-skyltarna – räkna ut den faktiska kostnaden
Låt inte rabatter och sänkta priser ge dig tunnelseende. Det är bara ett fynd om du verkligen behöver varan som säljs. Försök tänka praktiskt kring kostnaderna innan du slår till – hur många dagar behöver du jobba för att ha råd med den där nya TV:n? Vad borde du lägga pengarna på istället?
När det handlar om kläder, skor eller accessoarer, tänk: ”Hur många gånger kommer jag att använda plagget och hur mycket kommer det då kosta mig per tillfälle?” Absolut, ett par designer-solglasögon för 2500 kr kommer att få dig att se cool ut, men hur ofta kommer du att använda dem? Om vi antar att vi har tur och solen skiner halva sommaren kommer det att kosta dig cirka 50 kronor varje gång du tar på dem.
2. Sov på saken. Sov sedan på saken en gång till!
När du ser något du helt enkelt MÅSTE ha, ge dig själv tid att tänka på saken. Låt det gärna gå en vecka – eller ännu längre – innan du bestämmer dig. Om du fortfarande känner samma enorma habegär en månad efter att du första gången sett en produkt är det förmodligen ett vettigt köp. Du kommer dock upptäcka att när du ger dig själv tid att fundera och utforska marknaden, kommer de flesta köp inte längre framstå som särskilt bra idéer och du kommer att tappa intresset redan innan du hunnit genomföra köpet!
3. Gå inte och shoppa när du känner dig hängig eller nedstämd
Det är lätt att trösta sig med ett impulsivt, lite lyxigt inköp som ett snabbt sätt att bli på bättre humör.I slutändan kommer du dock inte att må bättre och ett första köp leder ofta till en negativ spiral. När du shoppar för att slippa ångest och stress skapar du i själva verket bara mer stress längre fram när månadens ekonomi ska räknas ihop och räkningarna betalas.
Du kan inte bota negativa känslor med negativa handlingar. Försök att motverka stress genom att göra något positivt och konstruktivt för kropp och själ. Gå på en lång promenad och rensa tankarna, gå och träna eller tillbringa tid med vänner, nära och kära. Eller försök åtminstone att unna dig något lite billigare än du tänkt från början.
4. Shoppa online istället
Det kanske låter motsägelsefullt när du försöker skära ner på impulsköpen, men att i första hand handla online kan hjälpa dig att spendera mindre så länge du är uppmärksam. Du är redan online, så du kan söka fram mer information om produkten och försöka hitta samma sak billigare någon annanstans. Hur många gånger har en negativ kundrecension stoppat dig från att köpa något? Det finns knappast någon som står i en butik för att säga till dig att produkten inte är värd pengarna, snarare tvärtom.
En annan fördel med att handla online är att totalbeloppet står klart och tydligt i din ”kundvagn”. Inga tråkiga överraskningar när du kommer till kassan.
5. Shoppa i rätt sällskap
Dina vänner är dina vänner eftersom ni gillar samma aktiviteter. Om en av dessa aktiviteter är att shoppa prylar ingen av er egentligen har råd med bör ni helt enkelt inte åka och shoppa tillsammans. När du försöker bestämma dig för om du har råd med de där dyra nya skorna eller inte, behöver du en vän som säger STOPP, inte en vän som redan börjat leta efter matchande skor i sin egen storlek. Någon måste vara den förnuftiga i situationen, så försök att hjälpas åt.
6. Använd kontanter
Det är svårare att rättfärdiga onödiga köp om du faktiskt kan se pengarna försvinna framför ögonen på dig. Att använda fysiska pengar kan hjälpa dig att vilja ha kvar dem i plånboken istället.
7. Gör en separat budget för att kunna unna dig
Att arbeta hårt för att hålla ordning och reda på din ekonomi är inte kul om du inte kan unna dig en belöning lite då och då. Ta med små belöningar som en del av din månadsbudget för att kunna klappa dig själv lite på axeln efter väl utfört jobb.
Det kan vara pengar för att köpa hem takeaway en kväll i veckan, eller en fin middag på restaurang mot slutet av månaden. Kanske drömmer du om en ny outfit när lönen kommer, eller så ger du hellre dig själv lite fickpengar varje vecka, att spendera på vad som helst.
8. Spara undan pengarna och bevisa för dig själv att du klarar det
Ta några månader och spara undan pengarna du INTE lagt på impulsköp på ett särskilt konto. Rör dem inte på minst tre månader och häpna över hur mycket du lyckats spara ihop innan du låter fantasin flöda!
Hur mycket hade det varit om du sparat i ett helt år? Tillräckligt för en härlig semesterresa? Uppgradera till en ny bil? Hade du rent av haft insatsen till ett eget boende om du börjat spara lite tidigare?
Ta nu pengarna och investera i något som kommer att öka din livskvalitet varje dag! Eller lägg dem till ditt sparkapital! Eller spendera en liten del av dem på en riktigt fin present till dig själv som en flört med ditt gamla, oansvariga jag!
Om du följer dessa tips kommer du förhoppningsvis snart att vara på god väg till ett mer förnuftigt hanterande av dina pengar. Sprid budskapet vidare – du kanske kan hjälpa dina vänner att förbättra sina spenderingsvanor också.