Nu är det dags att deklarara! Här kommer ett gäng deklarationstips som hjälper dig på traven. Vad kan man göra avdrag för i deklarationen? Vad menas ens med avdrag i deklarationen? Detta och lite till kommer du få svar på i detta inlägg.
De flesta dubbelkollar bara att informationen stämmer, godkänner och så är det ute ur världen. Det kan kännas besvärligt och komplicerat att ha koll på alla avdrag och regler men det kan faktiskt vara en fördel att ha koll på avdragen när du ska deklarera, det kan finnas pengar att spara.
Här får du en lista på några av de viktigaste avdragen som kan hjälpa dig nästa gång du ska deklarera. Är du redo?
1. Skatteavdrag vid lån
Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget.
Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst (både från arbete och ränteinkomster). På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.
Ränteavdragets storlek
30 procent av de totala ränteutgifterna är avdragsgillt upp till 100 000 kronor, samt 21 procent för den eventuella del som överstiger 100 000 kronor. Exempel: Har du ett lån på 3 miljoner med en räntesats på 5 procent ger de en årlig ränteutgift på 150 000 kronor. Då får du dra av 30 procent av 100 000 = 30 000 kronor, samt 21 procent av de överskjutande 50 000 kronorna = 10 500 kronor. Totalt blir det 40 500 kronor i avdrag.
Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen. Men det är alltid bra att kontrollera så att alla siffror stämmer innan du lämnar in deklarationen. Avdraget beräknas på alla typer av lån, alltså både privatlån och bolån (dock ej CSN-lån).
Tänk på!
Har man eventuella ränteinkomster, fond- eller aktieutdelningar under samma år kvittas dessa inkomster mot ränteutgifterna före ränteavdraget beräknas. Har man exempelvis ränteutgifter på 150 000 kronor, men inkomst från ett fond- och aktiesparande på 15 000 kronor, blir det belopp som ränteavdragets storlek baseras på endast 135 000 kronor.
Det finns alltså all anledning att se över sina placeringar för att få ut maximal effekt av skatteavdrag och avkastning på sparmedel.
2. ROT- och RUT-avdrag
ROT och RUT innebär i all korthet att man får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster* i så kallad skattereduktion (30 procent för ROT, 50 procent för RUT). I själva verket är det dock utföraren av arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. På så sätt är avdragen redan uträknade och förtryckta på din deklaration. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop och kan sammanlagt vara upp till max 75 000 kronor per person och år. 1. Dubbelkolla om du har rätt till ROT-avdrag
Om du är osäker på om du har rätt till ROT-avdrag kan du alltid ringa skatteverket för att kontrollera dina tidigare deklarationer och ge dig ett preliminärt yttrande.
*ROT innefattar tjänster som klassas som ”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad” på bostaden. RUT innefattar hushållsarbete.
3. Cykel till och från arbetet
Gör du som många andra och cyklar till jobbet?
Visste du då att man får dra av 350 kronor per år för cykelkostnader, om man använder cykeln för resor mellan bostaden och arbetsplatsen? Du kan dock endast få avdraget om dina totala resekostnader överstiger 11 000 kronor under hela året.
4. Övriga resor till och från arbetet
Åker du med kollektivtrafik till jobbet?
Då får du dra av de utgifter som överstiger 11 000 kronor.
Åker du bil istället?
Om avståndet till jobbet är över 5 kilometer och om du tjänar minst 2 timmar per dag på att åka bil framför kollektivtrafiken får du göra avdrag för dessa resekostnader. Avdraget ligger på 18,50 kronor per mil om du använder din privata bil. För tjänstebil ligger avdraget på 6,50 kronor per mil (diesel) och 9,50 kronor per mil (övriga bränslen).
Belopp som du kan dra av
Egen bil, även el- och hybridbil |
25 kronor per mil |
Förmånsbil, som ej drivs helt med el |
12 kronor per mil |
Förmånsbil, som drivs helt med el |
9,50 kronor per mil |
Motorcykel/ mopedbil/EPA-traktor/A-traktor |
12,50 kronor per mil |
Moped |
6 kronor per mil |
Cykel |
350 kronor per år |
Egen båt |
Faktisk kostnad |
Resor med egen bil på grund av sjukdom, hög ålder eller funktionsnedsättning |
Faktisk kostnad men högst 50 kronor per mil |
5. Kostnader för att söka jobb
Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från A-kassan har du rätt till avdrag för följande kostnader: resor för att komma till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och anställningsintervjuer, postande av brev, upprättande av CV och liknande.
6. Bostadsförsäljning
Om du sålde en bostad under föregående kalenderår ska du ta upp försäljningen i din deklaration.
Vid vinst: Dra av utgifter i samband med försäljningen och i samband med eventuella förbättringar av bostaden, mäklararvoden, städning samt flytt. Delen som blir över beskattas med 22 procent.
Vid förlust: Sålde du med förlust får du en skattereduktion på 50 procent upp till 100 000 kronor. För överskjutande del över 100 000 kronor gäller 21 procent.
Hur fungerar det?
Nu när du har koll på många av de vanligaste avdragen i deklarationen är frågan: Hur gör man avdrag i deklarationen? När du vet vad du ska få avdrag för är det ganska lätt. Du ska skriva i rätt belopp i rätt box. Ska du till exempel fylla i avdrag för resor till och från arbetet går du ned till stycke 2.1 som heter just ”Resor till och från arbetet”. Du fyller i totalbeloppet i hela kronor. När du har skickat in deklarationen räknar Skatteverket ut förändringarna.
När kommer skatteåterbäringen om man gjort avdrag då? I 2024 utbetalas skattepengarna mellan 4-7 juni för alla dem som har ändrat något i deklarationen. Det är alltså senare än om man godkänner digitalt, utan att ändra något. Då sker utbetalningarna redan 9-12 april nämligen, förutsatt att du skickar in din deklaration innan den 3 april. Vi hoppas att du nu känner att du har mer kött på benen inför deklarationen och vet vilka avdrag du kan få. Om du vill läsa mer omkring ekonomi och vad du kan göra för att ta kontroll över din egen privatekonomi, kan du läsa om det här.
Läs mer om deklaration och avdrag på Skatteverkets hemsida: Avdragslexikon för privatpersoner | Skatteverket