Hösten innebär en nystart för många av oss och kanske har det blivit dags för dig eller en närstående att flytta hemifrån. Förs och främst, stort grattis! En egen bostad är ett stort steg mot ökad frihet och självständighet. Dessutom är det roligt och spännande att själv få ansvar för sitt eget hushåll med allt vad det innebär, försäkringar som tecknas och räkningar som ska betalas. När man flyttar hemifrån står man inför två val, ska jag köpa eller hyra min första bostad? För många är ett köp inte aktuellt på den svenska bostadsmarknaden med dess höga priser. Har du trots detta möjlighet att köpa blir första steget att spara ihop till en kontantinsats. I Sverige har nästan ingen råd att köpa en bostad utan att ta ett bostadslån. När du tar ett bostadslån fungerar bostaden du köper som en garanti för banken. Enligt lag får man bra låna upp till 85% av bostadens värde, resterande 15% ska finansieras av pengar som du sparat ihop. De 15% som du betalar när du köper din bostad kalla kontantinsats.
Men hur sparar man då ihop till en kontantinsats? Ett bra tips för allt sparande är att ha en automatisk överföring varje månad. Bestäm till exempel att du för över 500 kronor varje månad till ett specifikt sparkonto. På det sättet glömmer du inte bort att spara, utan det sköts automatiskt. Att dra ner på kostnader när man sparar till något är också en bra idé, kanske kan du bo billigare under tiden du sparar till din drömlägenhet, eller finns det andra utgifter du kan undvika under en period. Om det är ditt barn eller en nära anhörig som ska flytta kan du stå som medlåntagare. Det innebär att du står med på deras bostadslån och kan på det sättet hjälpa dem att få ett större och bättre lån. Är du föräldrar går det också bra att skänka eller låna ut pengar till kontantinsatsen. Om ingenting av detta är ett alternativ finns det fortfarande en möjlighet att ta ett privatlån eller blancolån för att låna delar av, eller hela, kontantinsatsen. Du kan lära dig mer om den här typen av lån i vår ekonomi- och låneskola!
Du har lyckats spara ihop dina pengar och nu återstår det bara att hitta den perfekta lägenheten, men hur gör man det? Nedan bjuder vi på tre bra tips när du ska köpa lägenhet.
1. Ha tålamod
Den bästa lägenheten är sällan den första du tittar på. Ta din tid och gå runt på flera visningar i olika områden. Kanske hittar du den perfekta lägenheten i ett område du inte hade tänkt dig från början. Utbudet av lägenheter brukar variera från månad till månad så håll koll på när det säljs flest bostäder i just din stad. Ska du till exempel flytta till en studentstad är det vanligt att många lägenheter läggs ut i samband med skolstart.
2. Var förbered
Att vara väl förbered är alltid viktigt, även när du köper bostad. All finansiering med banken bör vara klar så du har en rimlig uppfattning om din budget när du går på visningar. Med en tydlig bild av din ekonomiska situation är det lättare att välja ut vilka lägenhetsvisningar du kan gå på.
3. Kolla upp bostadsrättsföreningen
Många fokuserar enbart på vad lägenheten kostar och glömmer att titta på hur föreningens ekonomiska situation ser ut. Är det några stora renoveringar inplanerade som kommer kosta föreningen pengar? När du flyttar till en bostadsrättförening är alla lägenhetsägare ansvariga för utgifterna som föreningen har och en större renovering kan därför bli en kostnad även för dig.
Det andra alternativet när du, ditt barn eller någon närstående ska flytta hemifrån är att hyra en lägenhet. Att hyra brukar vara ett bra alternativ för den som är lite yngre, eftersom det inte krävs en stor initial investering. Att hitta en hyreslägenhet kan dock vara svårt, särskilt i våra storstadsområden. Den vanligaste strategin för att få tag på en hyresrätt är att ställa sig i bostadskö eller leta på olika sidor på nätet, till exempel på Blocket bostad. Att hyra sin bostad blir ofta dyrt i längden men är ett bra alternativ om du inte har råd att köpa en bostad eller om du vill prova på att bo i en ny stad.
När du väl blivit med lägenhet är det väl bara att leva på, eller? Med eget boende kommer en rad utgifter som är viktiga att se över. Det första du måste göra är att ordna med en hemförsäkring. Den här typen av försäkring fungerar som ett heltäckande skydd för din lägenhet, till exempel om du skulle drabbas av inbrott eller en brand. Dessutom ska alla hemförsäkringar innehålla ett reseskydd, ett rättsskydd, ett överfallsskydd samt ett ansvarsskydd (skadeståndsskydd). Din försäkring skiljer sig lite åt beroende på om du har en hyres- eller bostadsrätt, då du vid köp av bostad måste addera en särskild försäkring för bostadsrätt eller villa. Det är också viktigt att du har ett bra el-avtal, något som kan vara en riktig djungel! Det finns flera aktörer på marknaden som slås om din uppmärksamhet och vill att du ska teckna avtal med just dem. Ett tips är att försöka se över sitt avtal då och då, för att kunna byta till något billigare om man upplever att elen blivit dyr. Viktigt att ha koll på när man tecknar sitt första el-avtal är att det finns två varianter, fast och rörlig. Det fasta avtalet passar dig som vill hänga med på elmarknaden. Det rörliga elpriset följer marknaden och kan därför gå upp och ner, vilket innebär att du som konsument bör ha lite koll på hur marknaden rör sig. Ungefär som aktiemarknaden. Det andra alternativet när du ska teckna el-avtal är att välja ett fast avtal. Detta passar dig som vill ha stabilitet och vill veta vad du kommer betala för din el under en längre period framåt.
Enligt svensk lag har en del bostadsinnehavare rätt till ett bostadsbidrag. Du kan söka bidraget från Försäkringskassan om du har låg inkomst och behöver hjälp att betala hyra eller månadskostnad för din bostad. Om du får bidraget beviljat beror bland annat på hur många som bor i hushållet, bostadsytan, hushållets inkomst samt bostadskostnaden. Värt att notera är att du inte tar med dig ditt bostadsbidrag om du flyttar till annat boende, då får du ansöka om bidraget på nytt.
Fördelar
Hyresrätt: Du behöver inte ha en stor summa pengar på banken, utan det räcker att du har en inkomst du kan betala hyran med. Eftersom du hyr av en hyresvärd har denne skyldighet att hjälpa dig om det skulle uppstå större problem i lägenheten. Du har rätt att säga upp lägenheten när du vill.
Bostadsrätt: Köpet blir en investering för framtiden och har du tur kan du till och med tjäna pengar när du säljer den. När du köper din bostad får du själv välja hur du vill inreda den, vill du måla hela lägenheten rosa? Kör på! Att hitta en bostadsrätt brukar vara enklare än att hitta en hyreslägenhet.
Nackdelar
Hyresrätt: Kan vara väldigt svårt att få tag på, särskilt i populära områden. Eftersom du inte äger något utan bara betalar hyra till en hyresvärd blir lägenheten ingen investering för framtiden. Du är begränsad i vad du får göra med lägenheten, vill du tex renovera eller måla om behöver du få det godkänt av hyresvärden.
Bostadsrätt: Dyrt eftersom det krävs en kontantinsats när du köper. Med fördelar kommer nackdelar. När du äger din lägenhet är det också du som har ansvar om något går sönder, vilket gör att du behöver vara mer redo för oförutsägbara händelser.
Ekonomi- och låneskolan
Vad är ett blancolån?
Blancolån, eller privatlån som de också kallas är ett lån där ingen säkerhet krävs och du själv får bestämma vad lånet ska användas till, till exempel kan du finansiera din kontantinsats med ett blancolån. Den här typen av lån har ofta högre ränta och kortare återbetalningstid än till exempel ett bostadslån. Detta beror på att långivare tar en större risk när det inte finns någon säkerhet för lånet. Många erbjuder blancolån/privatlån så det lönar sig att kolla upp vilken långivare som passar dig bäst. Vi på Ferratum kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar och idéer, hos oss kan du låna upp till 200 000 kronor utan säkerhet eller borgensman. Dessutom har vi ingen uppläggningsavgift. Kontakta oss så berättar vi mer!