I vårt förra inlägg nämnde vi sportlovsaktiviteter som lämpar sig nu under Covid-19 för att följa de rådande rekommendationerna samt för att minska smittspridningen. Det finns så många roliga saker att göra och med vi på Ferratum vill passa på att särskilt lyfta alla gratisaktiviteter eller åtminstone billiga aktiviteter som också går att ägna sig åt tillsammans med era barn.
Många kommuner runt om i landet erbjuder gratis aktiviteter för barnen under sportlovet. Googla på din stad + sportlov för att ta reda på vad som erbjuds i din stad. Vi på Ferratum har listat några alternativ som vi hoppas kan göra ert sportlov lite roligare!
Öppna förskolor
Ett fantastiskt alternativ för de yngre barnen. Det är roligt, utvecklande och socialt. Det brukar anordnas sång, dans och allmänt umgänge. Nu under Corona kan du behöva boka en plats för att få besöka de öppna förskolorna. Mer information om vilka öppna förskolor som finns och deras öppettider hittar du om du googlar på öppna förskolor+ din stad. För öppna förskolor i Stockholm kan du klicka här.
Rörelse för kroppen
Vill du få upp pulsen genom att röra på kroppen så tillhandahåller flera ställen gratis rörelse under sportlovet för barn. Friskis och Svettis erbjuder till exempel gratis träning för alla skollediga ungdomar under sportlovet på flera håll i landet. Gå in på Friskis och Svettis och sök på er stad eller sök på Friskis och Svettis + sportlov så hittar ni vilka städer runt om i landet som erbjuder detta.
Skridskor är något hela familjen kan ägna sig åt och skridskobanorna har återigen öppnat för allmänheten. I bland annat Lund stad inbjuder de till åkning på isbanan på Stortorget. Fritidsbanken finns även på plats och lånar ut skridskor kostnadsfritt. För mer information om skridskoåkning på Stortorget i Lund, klicka här. Googla och på er stad, isbanor och även gratis skridskor för att ta reda på ifall det finns möjlighet att låna skridskor i närheten av er. Ett annat tips är annars att fråga en granne med barn om de möjligen kan låna ut sina skridskor över dagen.
Vintersporta med sommarsporter: Vem säger att fotboll, vollyboll och badminton enbart är sommarsporter? Ta med er bollar, racketar och nät ut i snön. Det blir extra roligt och utmanande att vara snabb med alla vinterkläder.
Hinderbana i parken är en favorit. Utse er favoritpark till tävlingsarenan. Skapa en ”bana” i parken som ni tar er igenom en och en. Ta tid på vem som klarar av att ta sig igenom banan snabbast.
Yoga hemma: Att yoga med familjen är ett utmärkt sätt att dels testa vad kroppen går för men också att komma ner i varv tillsammans. Det finns ett stort utbud av yogafilmer och klasser för alla smaker helt gratis på Youtube. Välj hemmets största rum, rulla ut mattor och yoga loss!
Inomhusaktiviteter
Charader
Lek tillsammans och låt era fantasier flöda. Det är också ett bra sätt för barnen att öva sitt ordförråd. Skriv ner namnen på djur, verb eller något annat lätt på pappret. Låt sedan barnet ta ett kort och agera ut vad som står på kortet, utan att använda ljud. Ifall barnen är för små att läsa så kan ni också rita figurer istället. En rolig och interaktiv lek för hela familjen.
Baka
Barnen tycker oftast att det är roligt att få baka och laga mat tillsammans. Ni kan hitta barnvänliga recept på t.ex. kärleksmums, muffins, nutellabollar och så vidare på bland annat Köket.se.
För bra mellanmål, frukostalternativ eller även sötsaker utan massa onödigt socker, som blåbärssoppa, hemgjord mannagrynspudding, nötfria energibollar, smoothies och hemgjord glass kan ni klicka på de olika recepten för att hitta bak- och matbloggaren Linnéa Seidels recept hos alltommat.se. Baka tillsammans och njut av en härlig fika eller varför inte ordna en inomhuspicknick.
Skattjakt med gosedjur
Varför inte ordna en gosedjursjakt? Samla era mjuka och gosiga kompisar, göm dem runt om i huset och låt barnen börja leta. Ni kan använda er av ledtrådar som ”kaninen är någonstans i sängen” eller säga ”varmare” när de börjar närma sig och ”kallare” när de går längre ifrån nallen. Kanske kan ni även ha skattjakten på tid eller få poäng för varje upphittat gosedjur? Ha så kul, bara fantasin kan sätta stopp!
Gissa saken
Denna lek kräver tillit, mod och en stor dos fantasi. Hämta olika saker i olika form och struktur från hemmet (undvik vassa föremål) och lägg en av dessa i en tygpåse åt gången. Be barnet känna på det och berätta vad det känns som och vad de tror att det är. För att hålla motivationen uppe kan det vara värt att börja med välkända saker, som till exempel en banan och sedan fortsätta med svårare saker. Ni kan dels känna på utsidan av påsen men ni kan även stoppa ner handen om ni vågar det?!
Följa John
En rolig lek för hela familjen. Börja med att utse en ledare ”John”. Därefter ska resten av familjen efterlikna ”John” i allt vad denne gör. Till exempel kanske ledaren petar på sin axel eller står på ett ben och då ska resten av familjen följa hens exempel och också peta på sin axel eller stå på ett ben. Den som misslyckas att följa ”John” åker ut. En lek som brukar resultera i många skratt.
Pedagogisk skärmtid
Ibland behöver man som förälder och som barn bara få ta det lugn. Då är det skönt att veta att det finns några appar som både är pedagogiska, sysselsätter och utmanar barnen. Flera förskolor använder sig även av appen Polyglutt och de brukar ibland dela ut inloggningsuppgifter till familjen över loven. Detta är en app som läser olika böcker högt för barnen samtidigt som barnen får hänga med och ”bläddra” genom att swipa. Fråga din förskola om de använder Polyglutt och om ni kan låna deras inloggninsuppgifter.
Andra bra appar är Lek ABC, Alfons Åberg eller ABC-raketen som lär barnen att skriva. Lek 123, Alfon Åberg lär barnen matematik och siffror. Det finns också appar som kostar en liten slant som är bra för de lite äldre barnen. Bornholmslek tränar fonologisk medvetenhet som är grunden för att kunna läsa. Fler tips på pedagogiska appar hittar ni här som även lämpar sig för lite äldre barn.
Bra att ge lite samvetslös skärmtid när ni behöver vila och ta det lugn. Perfekt för en stund i soffan!
Läs böcker
Att läsa för barnen ger både en mysig stund tillsammans och hjälper barnen att utveckla sitt ordförråd. Läs barnens favoriter eller varför inte låna några nya böcker just till sportlovet så kan ni läsa en ny bok varje dag?! Kryp upp i soffan och låt er försvinna in i sagornas värld.
Bio hemma
Ordna med biomys hemma genom att antingen hyra en film på till exempel SF Anytime eller kolla på något kul tillsammans på Disney+, Netflix, SVTplay eller annan streamingtjänst. Dra ner persiennerna, släck era lampor och lyxa till det med popcorn och någon god dricka mitt i veckan.
Detta var några av våra tips på vad ni och era barn kan ägna er åt under sportlovet. I vårt förra blogginlägg nämnde vi även några aktiviteter som även de är helt gratis, nämligen vandring, besöka 4H-gård, bygga koja och massa annat skoj. Om du har missat det numret/inlägget så hittar du det här.
Vi på Ferratum hoppas ni får nytta av alla tips och lyckas planera massor med kul under sportlovet, oavsett om ni tillbringar tiden ute i den friska luften eller hemma. Vi önskar er massor med roliga aktiviteter och många skratt tillsammans. Stay safe och håll avstånd.