Renovering är roligt och det gör att du får en bättre trivsel i ditt hem. Men man kan givetvis renovera allt möjligt annat utöver just själva hemmet. Det kan handla om din sommarstuga, uteplats eller friggebod. Vad ska man tänka på när man ska renovera och sätter i gång med ett DIY-projekt där hemma? Vilka material är bäst och hur kan man göra för att spara lite pengar på renoveringen? Allt det och mycket mer får du svar på här.
Att sätta i gång och renovera är kul för hela familjen. Det är ett bra sätt att skapa mervärde i bostaden oavsett om den ska säljas eller inte. Ska din bostad säljas kan det vara all idé att titta närmare på vilka förbättringar du kan göra som ökar värdet på din bostad. Om du inte ska sälja din bostad skapar förbättringar och renovering ändå värde, men inte form av pengar utan i form av välbefinnande för dig och din familj som bor i bostaden.
Det är faktiskt inte särskilt svårt att sätta i gång och börja renovera, men det finns ett par saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet så du inte påbörjar ett projekt som aldrig bli avslutat eller som kommer att kosta dig skjortan. Genom att göra lite olika beräkningar kan du säkra dig mot oförutsedda utgifter som får kontot att blir rött. Det är alltid en bra idé att ta det säkra före det osäkra särskilt när det handlar om din bostad.
Det beror på att din bostad förmodligen är en av de största investeringar du har gjort i ditt liv. Och därför kan det endast vara positivt om du underhåller och tar hand om din investering genom att boosta den. Något du kan göra genom att renovera och förbättra bostaden. Med enkla tips och tricks kan du göra en hel del utan att det behöver kosta särskilt mycket. Häng med här i artikeln så får du reda på allt du behöver veta när du ska sätta i gång investera i renovering hemma:
- Hur ska man tänka när man ska renovera hemma?
- Är DIY en bra idé?
- Fördelar och nackdelar med att renovera?
- Vilka produkter ska man välja?
Finansiera din renovering
När du ska till att investera i renovering hemma måste du först och främst säkerställa att du har en budget till det. Oavsett om du är själv eller har en ny liten familj kan en budget vara en bra idé. Du kan nämligen med en budget göra dig klokare på hur mycket pengar du har att röra dig med. Då blir det enklare att ta beslut om du bör bygga mer själv eller kan anlita hantverkare för att göra jobbet. Börja med att stapla upp dina utgifter, inkomster och de olika posterna. Räkna sedan ut hur mycket du har över varje månad. Det ger dig en bra inblick i hur mycket du kan lägga på din renovering varje månad.
Material, snickare och DIY
När du väl har fått inblick i hur mycket du kan lägga på renoveringen totalt sett så kan du börja titta närmare på hur det hela ska gå till. Vill du själv snickra en del, kanske för att det är roligt och för att du sparar pengar genom att göra det själv, eller vill du hellre hyra hantverkare till att köpa material och fixa allt åt dig. Frågorna är många men det är inte så krångligt när allt kommer omkring. När det kommer till att snickra själv är det givetvis ett utmärkt sätt att spara riktigt mycket pengar.
Men är du inte den händiga sorten kan det sluta med att du får hyra in hantverkare som får avsluta projekten eller helt bygga om det, om du inte har byggt allt på rätt sätt från början. Att lägga ett nytt trädäck på altanen kanske inte är världens svåraste och det är även ett projekt som kanske inte gör så mycket om det inte blir helt perfekt. Det är dock ett projekt som kan höja värdet av bostaden på ett relativt enkelt sätt.
När det kommer till produkter kan det vara bra att tänka långsiktigt. Visst kan en del målarfärg vara dyrare än annan men om den håller i många år framöver kan det i själva verket vara värt att lägga några extra slantar på att få riktigt bra målarfärg i stället för en billig produkt som i slutändan i själva verket inte håller särskilt bra. Det kan faktiskt sänka värdet på bostaden om du målar med en färg som flagnar och faller av. Då kommer hela projektet att se halvdant ut.
DIY, är engelska och står för Do It Yourself – vilket på svenska blir Gör-Det-Själv och handlar om att man kan göra mindre svåra projekt själv utan att hyra hantverkare. Det handlar om mindre projekt som att måla om eller att renovera en möbel till hemmet.
Vad ska man tänka på när man väljer produkter?
När du ska välja produkter till ditt projekt och din renovering oavsett om det är en uteplats eller en sommarstuga kan det vara en bra idé att tänka på vad du vill ha som mål. Ska du bara sälja din bostad och investerar i renovering för att öka värdet på bostaden så är det kanske mindre viktigt vilka böcker som står i bokhyllan när du ska piffa hemma och göra det fint inför en visning. Svenskar satsar generellt mycket pengar på inredning och det är populärt att fixa och piffa hemma.
Det är alltid en bra idé att välja produkter som ser exklusiva ut när du ska piffa hemmet inför en visning. Du kan även satsa på retromöbler eller köpa second hand för att sedan själv måla och fixa till möblerna som du placerar i bostaden. Satsa gärna på ett tema och följ sedan det genom hela bostaden. Många yngre par är intresserade av retrodesign och det finns även en miljömässig fördel i att använda secondhand möbler.
Ska man hyra hantverkare eller bygga själv?
Den stora frågan är om man bör bygga själv eller om man i stället ska hyra hantverkare att göra jobbet. Det hela beror på vad det är du ska bygga. En del saker kan man nämligen inte bygga själv eller göra som ett DIY-projekt, eftersom det kan krävas auktorisation att utföra vissa renoveringar hemma. Om det inte är en auktoriserad hantverkare som utför jobbet kan täckningen på hemförsäkringen bortfalla.
Det handlar i stora drag mest om våtutrymmen, men det kan finnas regler även när det kommer till andra utrymmen, som måste uppfyllas för att din hemförsäkring ska gälla. Kolla därför upp vad som gäller i din hemförsäkring om du ska börja med snickeri och piffa hemma. Om du ska göra om på din uteplats eller i din sommarstuga kanske du kan bygga själv men om du ska inrätta en bastu, där det ska dras ledningar och vattenrör kan en byggare kanske vara en bättre idé. Att hyra hantverkare kan vara en dyr affär, men ett misslyckat DIY-projekt kan kosta minst lika mycket.
Fördelar och nackdelar med att göra jobbet själv
När du gör jobbet själv och inte väljer att hyra hantverkare finns det en del fördelar och nackdelar. Det är självklart individuellt vad man tycker är bäst med följande är ganska generellt och gäller för de flesta personer.
Fördelar:
- Renovera när det passar dig
- Spara pengar
- Ta allt efter hand
Nackdelar:
- Vissa utrymmen och renoveringsprojekt kräver auktorisation
- Din hemförsäkring kan sluta gälla
- Dyrt
Varför renovera?
Det är ofta en bra idé att renovera, eftersom det öka värdet på din bostad. Men tänk på vad dina köpare vill ha. Har du ett gammalt hus som många unga par är intresserade av kanske ett extra rum som ett barnrum är mer intressant än en bastu. Det är därför viktigt att man känner till marknaden och vilka köpare som kan tänkas vilja köpa din bostad innan du börjar renovera. Eftersom du riskerar att utföra en renovering som du kanske vill ha, men inte dina köpare. Och i ett sådant tillfället ger din renovering kanske inte bostaden mervärde.
Tänk i stället på vilka köpare som kan vara intresserade av just din bostad och vad de kan tänkas vilja ha? Du kan sedan planera din renovering eller ditt DIY-projekt utifrån detta. Ett DIY-projekt handlar om att göra-det-själv och är ofta mindre projekt som inte är så avancerade. Med ganska enkla metoder kan du öka värdet på din bostad avsevärt. Kanske kan du måla om eller skapa en annan miljö i ditt hem med hjälp av textilier och dylikt.
Ofta satsar många på att måla vitt. Det kan vara en bra idé i större rum, med hjälp av matta gardiner och kuddar kan du skapa färg, men i mindre rum kan i själva verket färger på väggarna göra att rummet känns större. Ett mindre rum kan man måla i en hel färg eller satsa på att måla en så kallad fondvägg. Det skapar djup och rymd i ett litet rum. Sätt gärna upp en spegel på väggen, det gör att rummet känns större. Att hänga upp gardiner från taket i stället för bara precis i fönsterkarmen är även ett bra tips för att göra att fönstren ska kännas och se större ut.