Alla vet att barn tittar, lyssnar och lär sig av sina föräldrar och de runt omkring dem. Hur de kommer att hantera pengar senare i livet påverkas av vad de lär sig i dag. Så ge dina barn möjligheten att få en framgångsrik ekonomisk framtid genom att prata med dem om pengar.
Börja prata om pengar tidigt
Vad behöver ett litet barn behöver veta om pengar? Tja, svaret är troligen: inte mycket. Men det betyder inte att de inte redan lär sig hur världen fungerar och begreppet pengar är en viktig lektion för senare i livet. En Forbes-artikel citerar forskning som visar att barn kan förstå grundläggande pengakoncept vid tre års ålder och formar sina pengavanor vid sju.
Roliga lekar är ett bra alternativ för att införa pengabegreppet i deras liv. De lär sig inte bara matematik utan även hur transaktioner för varor fungerar. Testa rollspel där du och barnen köper och säljer leksaker. Äldre barn kan du försöka engagera när ni går och handlar, förklara vad saker kostar och varifrån pengarna kommer.
Lär ut sparande
Pengar växer inte på träd. De flesta familjer har begränsade resurser som de kan spendera vid en viss tidpunkt. Så ibland tar pengarna slut och man måste spara för att kunna köpa det man vill ha. Och ibland måste man låna pengar för att betala för större saker eller få en snabb lösning.
Det är viktigt att barnen lär sig att det inte finns oändligt med pengar. Men om det är något man verkligen vill ha så är en lösning att spara till det. Om du ger dina barn veckopeng kan du uppmuntra dem att spara i en spargris till leksaker de vill köpa senare. Räkna pengarna tillsammans allteftersom för att visa hur det växer när man sparar lite i taget.
Öppna ett bankkonto åt dina barn
Sedlar och mynt börjar bli förlegade. De går såklart fortfarande att köpa för. Men den digitala åldern når allt yngre barn och man ser inte papperspengar lika ofta längre.
Många föräldrar öppnar bankkonton för barnen där de kan hantera gåvor och sparande. Det kan vara ett bra sätt för äldre barn att lära sig hur bankkonton fungerar och att det finns pengar där som de kan använda senare. Om du tänker låta barnen använda pengarna på kontot kanske du bör ha ett annat konto för andra sparpengar, som de inte får röra. Då blir det lättare både för föräldrar och barn att veta hur mycket pengar som får användas.
Ingenting är gratis – godis kostar också pengar
Alltför ofta ger föräldrar efter framme vid kassan. Eller så förhandlar de till sig det där godiset som de fick syn på i butiken. Varför blir det så? Vi vill ju helst att barnen ska äta frukt istället för godis och dessutom bör vi få dem att inse att det är en onödig utgift.
När man ska prata med sitt barn om pengar, är det bra att vara väldigt tydlig och beskriva på ett sätt de kan förstå när vi ger dem skäl till varför vi inte kan köpa just det föremålet. Eller så kan man ge dem alternativet att köpa för egna pengar och förklara hur mycket det kostar. Räkna tillsammans hur mycket pengar de har kvar efter köpet. Ta initiativet här och begränsa impulsköpen, hur små de än är.