Kan man låna sig lycklig?
De senaste månaderna har aktörer på lånemarknaden uppmärksammats av Konsumentombudsmannen, KO.
KO har fått nog av aggressiv marknadsföring och fräcka slogans. KO slår tydligt fast att marknadsföring inte får strida mot de krav på måttfullhet som konsumentkreditlagen ställer. Det här handlar inte om pekpinnar och ”ajabaja” utan om omsorg beträffande de som lånar pengar.
Vi på Ferratum tror inte att man kan låna sig lycklig.
Lycka är något man kan nå på många olika sätt. Och vi tycker att man ska ta lån om man också förstår vad det innebär i verkligheten att vara ansvarsfull och måttfull. Det handlar inte enbart om att veta vad man ska göra när man har pengarna i handen utan också att man tänker igenom hur man ska kunna betala för lånet. Att vara måttfull handlar också om att tänka till och inte helt styras av sina impulser.
Vägen mot en stabil ekonomi är att tänka över vad man verkligen vill, vad man brinner för och fundera på hur man kan uppnå sina drömmar. Det kan vara drömmen om att besöka platser man aldrig upplevt förut, ge den där presenten man vill till någon som betyder extra mycket, köpa de där skorna man verkligen skulle vilja ha för att kunna börja träna på allvar, eller något annat. Drömmar och önskningar för framtiden kan vara både kort- och långsiktiga, små och stora. Undersökningar visar att det människor ofta ångrar i slutet av sitt liv är inte saker de gjort utan det de inte gjorde. Att de inte gjort vad de kunnat för att försöka förverkliga sina drömmar. De lån vi på Ferratum erbjuder kan vara ett sätt att finansiera de där drömmarna så att de kan gå i uppfyllelse. Men lånen i sig kan aldrig vara ett mål.
Att låna till något kan vara att investera i något som man tror på, och då är det viktigt att man vet vad det egentligen innebär att ha ett lån. Därför fortsätter vi på Ferratum vår låneskola kring hur man ska tänka kring just lån och marknaden generellt.
Tips angående: Impulsköp
I dagens låneskola vill vi också här skriva ett par rader om våra tankar kring impulsköp.
När du ska investera i något så se till att jämföra priser innan du slår till. Det i sig ger ekonomiskt självförtroende och du kan klappa dig själv på axeln och känna att du ”har koll”. Man kan också läsa på noggrant så man inte köper ”grisen i säcken” utan vet vad man får för sina pengar. Om man till exempel ska köpa ett par nya gymnastikskor, är det viktigt att tänka på när man ska använda dem, på vilket underlag och hur ofta. Jämför recensioner på nätet där andra som har köpt det du drömmer om ofta delar med sig av sina erfarenheter.
Vad lånar vi pengar till?
Människor idag lånar pengar till många olika saker. De allra flesta tar studielån för att finansiera studier, bostadslån för att skaffa en bostad, blancolån för att kunna göra den där långresan man längre drömt om eller för att betala för någonting som akut behövs i hemmet. Att låna pengar är något naturligt som många vuxna människor gör idag.
Ett annat sätt som många lånar pengar på är genom att betala på avbetalning eller med ett kreditkort. Alla situationer där kredit ingår, dvs där du inte betalar hela summan direkt, är på sitt sätt ett lån.
Det är upp till dig att tänka igenom vad du lånar till men det är samtidigt viktigt att du gör ett medvetet val. Glöm inte att månadskostnaden för ett lån inte enbart är amorteringen / avbetalningen på själva lånet. Ofta tillkommer andra avgifter som man ska räkna in i lånekostnaden, till exempel uppläggningsavgift, avgifter för eventuellt bankkort och uttag, fakturaavgift, administrativ avgift och hanteringsavgift. Därutöver tillkommer också räntan på själva lånet. Om man amorterar av själva lånet minskar också räntekostnaden per månad.
Hur beräknar du vilket lån som passar din ekonomi bäst?
Med ”amortering” menas den summa pengar som ska betalas av på ditt lån vid varje tillfälle för betalning. Amorteringen gör du tillsammans med betalningen av räntan. I ditt avtal för lånet står det hur just ditt amorteringsbelopp ska räknas ut: Antingen är det med rak amortering eller något som kallas för annuitetslån.
Det allra vanligaste sättet att amortera är rak amortering och då betalar du tillbaka lånet med en fast summa varje månad. Förutom amorteringen betalar du ju också ränta. Om du har ett annuitetslån istället, betalar du ett bestämt belopp varje månad där både amortering och ränta ingår. Något positivt med ett annuitetslån är att det är lättare att hålla kostnaderna för lånet nere den första tiden.
Exempel:
Anna tar ett lån på 10 000 kronor som ska betalas av på två år.
Lånet har en rak amortering.
Räntan på lånet är 20%. De administrativa avgifterna per månad är 120 kronor.
Amortering per månad är i snitt 417 kronor.
Den första månaden är lånekostnaden:
417 + 167 (ränta) + 120 = 704 kronor
Den sista månaden Anna betalar tillbaka sitt lån är lånekostnaden betydligt lägre. Hade hon istället valt ett annuitetslån hade hon haft en lika stor lånekostnad per månad hela tiden.
Att ha ett lån är alltså att göra aktiva val och något man ska ta hand om med omsorg. Så försök inte att låna dig lycklig utan ta reda på vad lycka verkligen är för dig och försök sen att lägga upp en plan för hur du ska nå den. Sedan finns vi på Ferratum givetvis här för att hjälpa dig på vägen om ett lån från oss är det du behöver.
Om du är intresserad av att ta reda på mer kring lån och hur du ska tänka kan du alltid höra av dig till vår kundtjänst. [länk]
Om du vill lära dig mer om hur du kan få bra koll på hushållsekonomin så kolla in den här bra guiden från Konsumentverket. Där finns många bra konkreta tips och råd.
På sajten Ekonomifakta kan du se hur mycket just du, utifrån var du bor och vilken inkomst du har, får över i plånboken