Här kan du läsa allt du behöver känna till om kreditvärdighet. Inom finansvärlden används en hel del uttryck som kan kännas främmande, därför ska vi först och främst gå igenom ett par ord som är bra att känna till för att kunna förstå sammanhanget i texten. Vi kommer att ta upp alla aspekter som rör kreditvärdighet för att du ska få en så tydlig bild som möjligt, bland annat kommer vi att titta närmare på följande:
- Vad är kreditvärdighet
- Hur bestäms kreditvärdighet
- Vem använder informationen och var kommer den ifrån
Innan vi sätter igång ska vi som sagt gå igenom ett par ord som man behöver känna till för att förstå kreditvärdighet och vad det innebär.
- Låntagare - den person eller det företag som tecknar ett lån.
- Långivare - den som lånar ut pengar, exempelvis kreditinstitut eller liknande.
- Kreditupplysning - en sammanställning över låntagarens ekonomi.
- Kreditupplysningsföretag - företag som förser långivare med kreditupplysningar.
Vad är kreditvärdighet?
Kort och gott kan man säga att kreditvärdighet är en indikation på hur väl du sköter din ekonomi. I grund och botten är det dina ekonomiska tillgångar som styr hur hög kreditvärdighet du har, men andra faktorer är också avgörande – mer om detta strax.
Med en hög kreditvärdighet anses chansen för att du återbetalar ett lån i tid till långivaren högre, än om du har en låg kreditvärdighet. Och det är viktig information för långivare eftersom de är intresserade av att få tillbaka sina pengar i tid. Kreditvärdighet är också en indikation som du som privatperson kan använda dig av för att få en tydlig bild över din ekonomi.
Så bestäms din kreditvärdighet
Din kreditvärdighet bestäms genom att räkna ihop flera olika faktorer som rör din ekonomi. För att räkna ut din kreditvärdighet använder kreditupplysningsföretagen bland annat faktorer, såsom kredithistorik, skulder, betalningshistorik, kreditutnyttjande och hur länge du har haft olika krediter.
Kredithistoriken är en av de mest avgörande faktorerna som påverkar din kreditvärdighet. Detta inkluderar information om tidigare och nuvarande kreditkort och lån, såsom betalningshistorik, belopp som är förfallna och hur länge du har haft respektive lån, kreditkort eller konto. En positiv kredithistorik indikerar att du har betalat dina skulder i tid.
Andra faktorer som påverkar kreditvärdighet inkluderar total skuldsättning, bostad och betalningshistorik. Långivare använder denna information för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lån och krediter.
Kreditupplysningsföretag använder en matematisk formel för att räkna ut kreditvärdigheten och tilldelar sedan låntagaren en poäng. En högre poäng indikerar bättre kreditvärdighet medan en lägre poäng visar på en sämre kreditvärdighet.
Kreditupplysningsföretaget går helt enkelt igenom din ekonomi steg för steg och inte minst hur många krediter du redan har fått beviljade. Det är sedan kreditupplysningsföretaget som gör en rimlighetsbedömning genom att räkna ihop alla faktorer.
Olika kreditupplysningsföretag i Sverige
I Sverige finns det flera olika kreditupplysningsföretag, bland annat UC, Creditsafe och Bisnode. UC står för Upplysningscentralen och är det största och mest kända kreditupplysningsföretaget. Det är de största bankerna i Sverige som gemensamt äger UC. Det finns inget gemensamt register för kreditupplysningsföretagen utan varje kreditupplysningsföretag för egna register över de kreditupplysningar de har utfört. De uppgifter som kreditupplysningarna baseras på kommer bland annat från din deklaration som skickas till Skatteverket.
Eftersom antalet kreditupplysningar även påverkar din kreditvärdighet kan det vara bra att veta vilket kreditupplysningsföretag en specifik långivare använder.
Vad anses som låg jämfört med hög kreditvärdighet?
Kreditvärdigheten presenteras på olika sätt av olika kreditupplysningsföretag. Om vi exempelvis tittar närmare på hur UC, som är det största kreditupplysningsföretaget, presenterar kreditvärdighet så ser det ut såhär: Du som låntagare tilldelas en så kallad kreditscore, ett tal mellan 1 och 999, som visar på din kreditvärdighet.
Ett tal under 500 anses som lågt och ett tal på över 750 anses som utmärkt. Det betyder att du har en hög kreditvärdighet om du har ett tal på 750 eller över. Samtidigt betyder det inte att du blir nekad ett lån bara för att du har en lägre kreditvärdighet. Det kan dock betyda att du kan låna en mindre summa pengar eller att du får en högre ränta på ditt lån.
En lägre kreditvärdighet innebär nämligen en större risk för långivaren. Med risk menas att sannolikheten för att du betalar tillbaka ett lån i tid sjunker parallellt med din kreditvärdighet och med en högre risk tar kreditgivare allt som oftast ett högre pris i form av en högre ränta. Därför kan det vara en bra idé att se över möjligheterna för stärka din kreditvärdighet – det kan nämligen spara dig en hel del pengar i slutändan.
Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?
Det går att förbättra sin kreditvärdighet. Genom att titta på vilka faktorer som bestämmer din kreditvärdighet får du ett hum om vilka faktorer du behöver förbättra för att påverka din kreditvärdighet. Bland annat kan du:
- Undvik att få betalningsanmärkningar.
- Minska antalet krediter och avsluta krediter som inte används.
- Säkra bra tillgångar genom att ha en fast inkomst.
- Bli av med dina skulder så snabbt som möjligt.
- Ta inte kreditupplysningar i onödan eftersom antalet kreditupplysningar också påverkar din kreditvärdighet.
- Minska antalet krediter genom att samla ihop små lån.
Hur påverkar kreditvärdigheten din privatekonomi?
Din kreditvärdighet kan spela en betydande roll i din privatekonomi, eftersom långivare använder den för att bedöma din betalningsförmåga när du ansöker om krediter, lån eller ett hyreskontrakt. Det kan även påverka dina möjligheter att få bra försäkringsvillkor och mobilabonnemang.
Här är några exempel på hur din kreditvärdighet kan påverka din privatekonomi:
Lån
När du ansöker om lån tittar långivaren på din kreditvärdighet för att bedöma vilken ränta du får samt hur mycket pengar du kan få låna. En hög kreditvärdighet kan resultera i en lägre ränta på ditt lån, medan en låg kreditvärdighet kan betyda en högre ränta.
Kreditkort
När du ansöker om ett kreditkort tittar långivaren på din kreditvärdighet för att bestämma din kreditgräns. En hög kreditvärdighet kan resultera i en högre kreditgräns, medan en låg kreditvärdighet kan leda till en lägre kreditgräns.
Hyra bostad
Många hyresvärdar tar hänsyn till din kreditvärdighet när de beslutar om att hyra ut en bostad till dig. En hög kreditvärdighet kan resultera i att det blir enklare för dig att få hyreskontrakt eftersom du anses som en lägre risk, medan en låg kreditvärdighet kan göra hyresvärden tveksam att hyra ut till dig.
Mobilabonnemang
Mobiloperatörer kan titta på din kreditvärdighet när du ansöker om mobilabonnemang för att bestämma om du kan få ett abonnemang eller inte. Du som har betalningsanmärkningar eller en låg kreditvärdighet kan bli nekad att teckna ett mobilabonnemang.
Försäkring
Försäkringsbolag tittar också på din kreditvärdighet när de bestämmer dina försäkringsvillkor. En hög kreditvärdighet kan leda till bättre försäkringsvillkor, medan en låg kreditvärdighet kan betyda sämre försäkringsvillkor och ökade kostnader.
Med andra ord kan din kreditvärdighet ha en stor påverkan på din privatekonomi. Det är därför viktigt att se till att du har en god kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, ha få krediter utnyttjande och undvika att ta för många lån.
Vanliga frågor om kreditvärdighet
Du har nu kunnat läsa allt som rör kreditvärdighet. Vi har dels tittat på vad som bestämmer din kreditvärdighet och vad du själv kan göra för att få din kreditvärdighet i ett bättre läge. Men om du ändå skulle ha några fler funderingar kan du kolla in våra vanliga frågor och svar här nedan.
Vad är kreditvärdighet?
Kreditvärdighet är en bedömning av din kreditvärdighet som baseras på flera faktorer, inklusive din betalningshistorik, skulder och kreditutnyttjande. Kreditvärdigheten är ofta ett tal som kreditupplysningsföretagen tilldelar låntagare.
Hur påverkar min kreditvärdighet min förmåga att få lån?
En hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få godkänt för lån eller krediter med mer förmånliga villkor, medan en låg kreditvärdighet kan göra det svårare att få godkänt eller leda till högre räntor eller sämre villkor. Men andra saker i livet påverkas också av din kreditvärdighet så som möjligheten att hyra en bostad eller ta ett mobilabonnemang.
Vad är kredithistorik?
Kredithistorik är en sammanfattning av dina tidigare och nuvarande kreditkort och lån, inklusive betalningshistorik, belopp som är förfallna eller skulder som inte har betalats i tid.
Påverkar mina skulder och utnyttjade krediter min kreditvärdighet?
Ja. Om du har höga skulder och använder en stor del av dina tillgängliga krediter kan det sänka din kreditvärdighet. Långivare kan se detta som en högre risk för att du inte kommer att kunna betala tillbaka dina skulder och lån i tid.
Hur påverkar min betalningshistorik min kreditvärdighet?
Om du har missat eller betalar en skuld för sent, till exempel på dina tidigare lån eller kreditkort, kan detta sänka din kreditvärdighet. Om du har fått en betalningsanmärkning på grund av din försenade betalning påverkar det din kreditvärdighet i hög grad.
Vad kan jag göra för att få en bättre kreditvärdighet?
Om du vill få bättre kreditvärdighet så är det viktigt att du är noggrann med att betala dina räkningar i tid och undvika att använda för mycket av din tillgängliga kredit. Det är också viktigt att se över din ekonomi regelbundet för att upptäcka eventuella övertrasseringar eller oegentligheter som kan påverka din kreditvärdighet.