Dags för semester? Drömmer du också om vita stränder längs Medelhavets kust eller kanske en vintersemester med hela familjen? En semester är inte gratis så därför är det viktigt att du har koll på din semesterersättning – vet du vad du har rätt till? I det här inlägget kan du läsa allt som är relaterat till semesterersättning. Kanske vill du lära dig mer om hur mycket du har rätt i ersättning, hur ersättningen betalas ut och inte minst hur mycket du kan förvänta dig att få in på kontot.
Vi guidar dig igenom en djungel av regler och förordningar för att skapa transparens, på så sätt blir det enkelt för dig att förstå dina rättigheter som arbetstagare i Sverige. Längst ner i inlägget hittar du ett avsnitt med vanliga frågor och svar som du alltid kan ta en titt på om du vill veta mer.
Låt oss hoppa direkt in i ämnet utan att spilla mer tid. Först och främst ska vi börja med vad semesterersättning är för något och vilka som är berättigade det.
Varför ska man känna till semesterersättning?
En semester kan vara dyr och därför är det viktigt att man får rätt ersättning så att det kan bli en riktigt härlig semester, utan att man ska behöva känna att man ska vända och vrida på varje slant. Oavsett om du är låg-, medel- eller höginkomsttagare har du rätt till ersättning vid semester, men hur din ersättning tar sig beror på några olika faktorer – och dessa återkommer vi till strax.
Semesterersättning är ofta en stor del av reskassan för många när de ska åka på semester och därför är det viktigt att känna till hur mycket man har rätt att få utbetalt. Därutöver finns det givetvis en del andra saker som kan få pengarna på semestern att räcka längre såsom att känna till när flygbiljetterna ska bokas för att få bästa pris. Nåväl tillbaka till ersättning vid semester. Som sagt finns det olika ersättningar beroende på vilken typ av anställning man har så det ska vi gå igenom nu.
Semesterlagen
I Sverige finns semesterlagen som reglerar allt som har med semestern att göra. Alla arbetstagare har rätt till ersättning vid semester, säger semesterlagen. Men huruvida ersättningen ska betalas ut månadsvis, när semestern avhålls eller direkt till arbetstagaren, är inte lagstadgat.
Det är helt enkelt upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att komma överens om detta, såvida det inte finns ett kollektivavtal som reglerar hur ersättningen ska betalas ut, vilket är vanligt.
Kollektivavtal och semesterersättning
De flesta som är anställda i Sverige jobbar under ett så kallat kollektivavtal. Det är ett avtal som fackföreningen har förhandlat fram åt de anställda. Kollektivavtalet styr löneutveckling, arbetstid, arbetsmiljö och ersättning vid semester, utöver mycket annat.
Alla anställda med kollektivavtal har inte samma krav på ersättning vid semester, eftersom varje fackförening förhandlar fram kollektivavtal individuellt med den bransch där de är aktiva. Men generellt brukar ersättningar vara omkring 5 % av den anställdes lön per månad per semesterdag. Det betyder att man beräknar vad den anställdes lön är per dag och utgår sedan från det beloppet när man räknar ut ersättningen som i detta fall är 5 %.
En del företag ger högre semesterersättning och ibland kan ett anställningsavtal förhandlas fram där den anställde själv är ansvarig för att spara en del av lönen till semestern. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut ersättning vid semester och inte månadsvis, men det finns alltså undantagsfall.
Andra fördelar som en del företag väljer att ge sina anställda är extra semesterdagar. Dessa räknas ut på ett liknande sätt som när man räknar ut semesterlön, vilket vi strax ska titta närmare på.
Ersättning utan kollektivavtal
Anställda som inte har kollektivavtal har fortfarande rätt till ersättning vid semester. Det är lag på att alla arbetsgivare ska betala ersättning vid semester och lägsta nivån för detta regleras enligt lag.
Den lägsta nivån för semesterersättning ändras från år till år och följer alltjämt inflationen omkring 2 % årligen.
För anställda som saknar kollektivavtal beräknas ersättning vid semester på olika sätt:
- Sammalöneregeln är en regel som innebär att den anställde har rätt till samma lön som vid ordinarie arbete med ett tillägg.
Ersättningen kan räknas ut genom att ta reda på vilken ersättning som den anställde har i sitt anställningsavtal. Man beräknar sedan ersättningen genom att gånga procentandelen med 21 dagar (21 arbetsdagar per månad).
- Procentregeln
En del företag beräknar ersättningen vid semester genom att använda procentregeln. Då gäller som minimikravet föreskriver i lagen att den anställde som minst har rätt till 12 % av den sammanlagda lönen som betalas ut per år.
Semesterlön
Den som är fast anställd har allt som oftast det som kallas semesterlön. Det innebär kort och gott att man får sin vanliga lön samt ett tillägg under sin semester. Det som gäller vid semesterlön är att semestern ska tjänas in. Det betyder att du som anställd ska jobba ihop din semester, vilket vanligtvis tar omkring ett år.
Räkna ut hur mycket ersättning du kan få
Det är viktigt att tänka på tre saker när man ska räkna ut hur mycket man kan få i ersättning när man ska ha semester.
- Vilken typ av ersättning du ska få. Det vill säga om du får semesterlön eller semesterersättning.
- Hur många dagar du ska ha semester.
- Vilket kollektivavtal du har.
Om du har kollektivavtal så består ofta ersättningen vid semester av två delar. En del är en rörlig del, vilket är ett tillägg. Den andra delen är allt som oftast en viss procentandel av din årsinkomst, exempelvis 5,4 %, om du har ett kollektivavtal från Unionen. Din ersättning vid semester är inskriven i ditt kollektivavtal, ersättningen är alltså inte densamma för alla kollektivavtal.
Du som inte har kollektivavtal kan beräkna din ersättning så här:
Din månadslön / 21 + 0,43 % x din månadslön per antal semesterdagar. |
Vad händer med min semesterersättning om jag slutar?
Mycket kan hända i livet och det kan uppstå olika anledningar till varför man slutar på ett arbete. Företaget man arbetar för kan gå dåligt och tvingas varsla personal, man kan få erbjudande om ett annat jobb eller helt enkelt gå i pension. Oavsett vilken anledning som uppstår finns det regler som reglerar huruvida du har rätt till din semesterersättning när du slutar på ett jobb.
Om du har fått beviljat din semester innan din uppsägning har du rätt att behålla din semester och behålla din ersättning. Men om du inte har fått beviljat din semester innan du säger upp dig eller blir uppsagd kan arbetsgivaren kräva att du ska arbeta.
Den som inte tar ut sin semester innan anställningen är slut har rätt att få semestern utbetald i pengar. Det vill säga att man beräknar hur mycket semesterdagarna är “värda” och lägger sedan till de eventuella tillägg man har rätt till. Beloppet ska sedan betalas ut till den anställde.
Skatt och ersättning vid semester
Ersättning vid semester och semesterlön är inte skattefria. Ersättningarna betalas ut till den anställde efter att skatten har dragits. Det är samma skatt på ersättning vid semester och semesterlön som vanlig inkomstskatt.
Om man har frågor om skatt och semesterersättning kan man alltid kontakta Skatteverket. Hos Skatteverket kan de svara på frågor gällande allt som rör skatt och ersättning vid semester. Det går även bra att söka information via myndighetens webbplats.
Hur betalas min semesterersättning ut?
Det finns flera olika sätt att få utbetalt semesterersättning. Den som har arbetat på en arbetsplats länge har med all säkerhet redan ett lönekonto som arbetsgivaren har information om. I ett sådant fall betalas allt som oftast ersättningen ut till det förvalda lönekontot.
Den som vill ha ersättningen utbetalas till ett särskilt konto ska kontakta den löneansvarige på sin arbetsplats.
Ersättningen betalas ut i samband med att semestern avhålls. Många företag väljer att betala ut ersättning vid semester antingen månaden innan den anställde går på semester eller i samma månad som semestern hålls. Vanligtvis utbetalas ersättningen i samband med lönen. Det betyder att man får ett större belopp insatt på sitt lönekonto, än vad man brukar få, när man får sin ersättning.
Vanliga frågor och svar
Detta inlägg har gett dig all information om semesterersättning som du behöver veta. Du hittar också mer information här nedan under våra vanliga frågor och svar om just semesterersättning.
Hur får man semesterersättning?
Din arbetsgivare är ansvarig för din semesterersättning. Huruvida du får din semesterersättning utbetald tillsammans med din lön eller vid semester beror på din anställningsform.
Vad ligger semesterersättningen på för en månadslön?
Det är relativt enkelt att räkna ut vad man får i ersättning när man har semester. I inlägget här ovan kan du läsa mer om hur du räknar ut din ersättning på ett enkelt sätt.
Finns det någon skillnad mellan semesterersättning och semesterlön?
Semesterlön och semesterersättning är inte samma sak. Ersättningen betalas ut när man exempelvis är timanställd. Det är då upp till den anställde att själv spara ihop pengar, då dessa betalas ut månadsvis tillsammans med lönen. Semesterlön intjänas vid anställning med månadslön och betalas ut som en vanlig lön vid semester.
Vad behöver man veta om semesterersättning?
Det är viktigt att kontrollera att din arbetsgivare utbetalar semesterersättning till dig. Alla arbetstagare i Sverige har rätt till semesterersättning oavsett om man är tim-, del- eller heltidsanställd.