Förbättra dina chanser om du har svårt att få lån
Någon gång i livet behöver man ofta låna pengar. Det kan vara svårt att låna pengar om din kreditvärdighet är låg. Och det finns faktiskt flera olika faktorer som påverkar hur lätt eller svårt det är för att låna pengar. I den artikeln kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar dina chanser för att få ett lån beviljat och vad du själv kan göra för att förbättra din situation.
Lån är en självklarhet – eller?
Att man behöver låna pengar är ganska vanligt, bland annat behöver man låna pengar om man ska köpa bil, köpa bostad eller något annat som kostar mycket pengar. De flesta har inte sparade pengar på ett konto och kan betala för en hel bostad, bil eller någonting helt annat kontant - utan behöver ta ett lån. Med ett lån kan du säkra din hushållskassa.
Man kan säga att stora utgifter i stora klumpsummor ofta kan vara en säkerhetsrisk i förhållande till ens hushållskassa. En stor klumpsumma kan helt enkelt att välta hela din hushållskassa. En hushållskassa med en inkomst och x antal utgifter är ofta inte budgeterad för en stor utgift. Det kan därför vara en bra idé att dela upp större utgifter i mindre portioner, till exempel genom en kredit eller en avbetalning.
Lån är en form av kredit och ett sätt att betala av för en kostnad som är väldigt stor. Genom att låna pengar portionerar du ut utgiften över en längre period och därmed kan du säkra din hushållsbudget. Det vill säga att du kan säkerställa att du har råd att betala dina löpande utgifter även om du har köpt någonting som kostar väldigt mycket pengar.
Många långivare i Sverige
I Sverige finns det en hel uppsjö av olika långivare och vi ska titta närmare på lite olika begrepp som är kopplade till låne-, bank- och finansmarknaden i Sverige. Du behöver givetvis inte bli expert på lån och ekonomi bara för att ta ett lån, men det kan vara bra att känna till diverse begrepp eftersom det gör att du får större förståelse för marknaden, vilket leder till att du kan förbättra din ekonomiska situation och därmed öka dina chanser att bli beviljad ett lån eller en kredit som du vill söka, om det känns omöjligt att få ett lån.
Först och främst kan man till exempel prata om begreppet låntagare. Begreppet låntagare syftar på den person som ansöker om ett lån eller en kredit av en så kallad kreditgivare eller långivare. En kreditgivare och långivare är alltså den juridiska person som lånar ut pengar till låntagaren.
Ett parallellt begrepp som används jämte långivare är kreditinstitut eller bank. Egentligen är det synonyma begrepp som används för att beskriva ungefär samma sak. Det vill säga en institution eller person som lånar ut pengar till någon annan. Ett annat begrepp som är viktigt att känna till är så klart ränta.
Ränta har du säkerligen hört talas om tidigare. Enkelt förklarat kan man säga att ränta är utgiften för att få låna pengar. Räntan är helt enkelt kostnaden för att ta ett lån eller en kredit. Men givetvis är det inte så enkelt som man kanske tror vid första anblick.
Låt oss säga att du går i en vanlig matbutik och hittar en produkt du vill köpa. Du tittar på prismärket och ser vad kostnaden för produkten är. Du vet alltså vad du ska betala när du kommer fram till kassan. Föreställ dig nu att priset på produkten stiger eller sjunker undertiden du går till kassa. Du vet helt enkelt inte vad priset kommer att vara när du kommer fram och ska betala. Det kan vara både högre och lägre. Så kan man på ett enkelt sätt förklara ränta.
Räntan stiger och sjunker i takt med den så kallade reporäntan. Reporänta är även ett bra uttryck att känna till när det kommer till lån och lånemarknaden i Sverige. Reporäntan syftar på ett av Riksbankens främsta verktyg för att styra inflationen i Sverige. Regeringen har beslutat att inflationen i Sverige ska ligga på omkring 2 %. Och för att antingen motivera inflation eller hejda inflation kan Riksbanken justera reporäntan genom att höja eller sänka den.
Reporäntan är den ränta som banker och kreditinstitut i Sverige lånar pengar för och den påverkar därmed dig som låntagare i slutändan. För om banken betalar ett högre pris när den lånar pengar från Riksbanken, får du som privatperson också betala ett högre pris när du går till banken och lånar pengar. Men nog om olika begrepp och över till vad du kan göra för att påverka din ekonomiska situation och inte minst dina chanser för att bli beviljad ett lån.
Så ökar du dina chanser om du har svårt att få lån
För att du ska kunna förstå hur du kan påverka dina chanser att bli beviljad ett lån eller en kredit behöver du känna till vilka faktorer som faktiskt påverkar dina chanser om du har svårt att bli beviljad ett lån. Därför ska vi först och främst börja med att titta på vilka faktorer som är relevanta. Ofta tittar kreditinstitut och banker på följande när de analyserar dig som låntagare:
Lever du upp till de grundläggande kraven?
De grundläggande kraven för att få lov att ta ett lån i Sverige är bland annat att man är myndig och att man är folkbokförd i Sverige. Om du inte lever upp till de grundläggande kraven är det faktiskt inte bara svårt att få lån, det är inte lagligt för en kreditgivare att bevilja ett lån eller en kredit till dig som låntagare. Och därför rekommenderar vi att noga läsa på om vilka grundkrav som gäller för just den kredit eller det lån du väljer att ansöka om, för att säkerställa att du lever upp till det krav som ställs.
Din ekonomi
Givetvis tittar långivaren på din ekonomiska situation. En långivare kan givetvis inte titta på din hushållsbudget. Det inkomster en långivare kan se är de inkomster som du har deklarerat i din inkomstdeklaration som du har skickat till Skatteverket. Samtidigt kan en långivare undersöka hur många krediter som du har fått beviljat och därmed beräkna din samlade skuld. Det som är viktigt att veta är att det inte finns ett gemensamt register för alla kreditupplysningsföretag i Sverige.
Betalningsanmärkningar
Många långivare i Sverige vill inte att du som låntagare har betalningsanmärkningar. Det är viktigt att känna till att betalningsanmärkningar ofta ligger kvar i 36 månader i Sverige, det vill säga 3 år. En del långivare fokuserar i stället på din nuvarande ekonomiska situation, framför att titta bakåt i tiden eftersom att din ekonomiska situation kan förändras kraftigt på 3 år.
Aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten
I Sverige är det inte bara svårt att få lån, det är inte ens tillåtet för långivare att bevilja lån och krediter när man har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten. Så om du har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten bör du istället kontakta dem innan du söker om ett nytt lån eller kredit produkt.
Fast anställning
En fast anställning är ett bevis på att du har en löpande inkomst, men det är inte bara inkomst från arbete som räknas till inkomster utan även bidrag. Det bidrag som räknas till inkomster är bland annat sjukpenning, studiebidrag från CSN, pension, barnbidrag, bostadsbidrag och andra typer av bidrag.
Förbättra din kreditvärdighet
Nu har du fått ta del av nyttig och bra information som gör att du får större förståelse för vilka faktorer som är avgörande för att du ska kunna bli beviljad ett lån eller en kredit om du har svårt att få lån. Genom att studera ovanstående information kan du själv göra en del förändringar och därmed förbättra din så kallade kreditvärdighet om du har svårt att få lån.
Kreditvärdigheten är ett mått på hur väl du uppfyller ovanstående kriterier och därmed ett mått på hur stor chans du har att bli beviljad ett lån. Om du vill förbättra din kreditvärdighet kan du ta en titt på vilka kriterier som gäller och därmed också förbättra dessa om du har svårt att få lån.
Det är givetvis viktigt att veta att ett lån eller en kredit alltid ska betalas tillbaka och inte ska ses som en långsiktig lösning på en dålig ekonomisk situation. Om du lever utöver dina tillgångar bör du istället göra upp en budget och försöka skära ner på dina utgifter. |
Du kan enkelt ta temperaturen på din ekonomiska situation genom att göra upp en budget. I en budget listar du dina inkomster och utgifter och räknar sedan ihop en total summa.
Om din totalsumma längst ner i din uträkning visar plus är det positivt. men om talet istället visar minus, lever du ut över dina tillgångar och spenderar alltså mer pengar än vad du har. En sådan situation kräver en åtgärd från dig och om du inte gör något åt situationen riskerar du att hamna i en ond cirkel.
Vanliga frågor och svar
Kan jag förbättra mina chanser att få lån?
Ja, genom att titta närmare på vilka faktorer som påverkar din kreditvärdighet och sedan förbättra dessa, vilket är viktigt om du har svårt att få lån.
Får man låna pengar om man har ett aktivt skuldsaldo?
Om man har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är det inte tillåtet för långivare att bevilja lån och krediter.
Vad menas med kreditvärdighet?
Kreditvärdigheten är ett mått på din ekonomiska situation som är viktig att känna till om du har svårt att få lån.