Alla hjärtans dag – väljer ni att bli sambos? Hur du bäst förbereder dig för det oplanerade
Alla hjärtans dag den 14:e februari känner vi till som en dag då vi ska uppmärksamma kärlek, de relationer vi har och de vi älskar. Denna dag kan i sin moderna form härledas från firandet av ”Valentines day” som är en amerikans sed men det har sitt ursprung i traditioner som uppstod under medeltiden i England och Frankrike kring helgonen Sank Valentin. Det är också en dag som kallas vänddagen. Enligt senmedeltida sägen ska Sankt Valentinus ha hjälpt återge synen åt sin fångvaktares dotter. Kopplingen till romantik uppkom däremot först under medeltiden då man genom lottning parade ihop ungdomar två och två inför våren och sommarens lekar och danser. Det var dock först under 1300-talets England och Frankrike som Valentindagen började förknippas med kärlek och blev en fest för ungdomar och förälskelse.
Valentindagen, eller alla hjärtans dag som vi i Sverige kallar det, är som många andra högtider en dag som också kan medföra att vi tänker till, utvärderar och kanske tar nästa steg i vår relation där vi väljer att flytta ihop eller att vi väljer att separera. Vi på Ferratum vill uppmärksamma några saker som kan vara bra för er att känna till inför ett beslut att antingen flytta ihop som sambon eller ifall ni väljer att separera från att ha varit sambos.
Sambo
Vad roligt och grattis till att ni vill bli sambos! Det är både kul och spännande att slå ihop sitt boende där två hem nu blir ett. Vi på Ferratum finns här för er ifall ni behöver extra pengar till att renovera eller till att köpa möbler och inredning.
Att flytta ihop är ett stort steg och det finns några juridiska saker som kan vara bra att ha koll på kring vad ett samboförhållande innebär. Vad är mitt, vad är ditt och var är vårt? Och vad händer om det skulle ta slut, vem får då vad?
Vilka är sambo?
Sambolagen gäller två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och som har ett gemensamt hushåll. Det finns inga krav på att man ska vara folkbokförd på samma adress för att man ska anses vara sambos. Lagen omfattar en permanent bostad och det bohag/lösöre som finns i bostaden, som ni har köpt för gemensamt bruk.
Sambo vs. gifta
Som sambon har ni inte samma rättsliga skydd som gifta par där ni som sambor inte ärver varandra, ni är inte förmånstagare till varandras eventuellt livförsäkringar och är inte heller underhållsskyldiga mot varandra. Sambolagen gäller bara det bohag och bostad som ni har skaffat för att använda tillsammans.
Att tänka på ifall ni funderar på att bli sambon och vad händer vid eventuell separation?
Hälften var, oavsett vem som har betalat
Flyttar ni in samtidigt i ett gemensamt boende, har ni rätt till hälften var av boendet vid en eventuell separation. Det spelar då ingen roll vem som har betalat mest för ert boende. Värdet av ert boende efter avdrag för skulder ska delas lika ifall ni separerar eller om någon av er dör. All annan egendom, utanför bohaget, exempelvis sparande, bilar, fritidshus går utanför delningen och behålls av den som äger den vid en separation.
Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp och ifall ni betalar olika mycket för boendet och dess bohag kan ni upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev för att undvika att framtida tvister om ni skulle gå skilda vägar. Genom ett samboavtal kan ni avtala bort sambolagens bodelningsregler och avtala kring det som passar er situation. Ni kan få hjälp att skriva ihop ett samboavtal eller skuldebrev. Kontakta er bank eller en advokatbyrå som är specialiserad inom familjerätt. Det finns också enkla mallar att hitta på nätet, gratis men dessa är inte nödvändigtvis anpassade efter era särskilda önskemål.
Att flytta in hos någon som redan har en bostad
Om du har en bostad som köptes innan ni träffades så innebär det inte att sambolagen börjar gälla, då den inte anskaffades med avsikten att ni ska bo där gemensamt. För att sambolagen ska gälla behöver den sambo som flyttar in köpa in sig i hälften av bostaden. Ifall du däremot köper en bostad med avsikten att ni ska flytta in i den tillsammans så kan din sambo ha rätt till halva värdet av bostaden.
Lån
Om ni har gemensamma lån så är ni båda återbetalningsskyldiga. Kan inte din sambo betala tillbaka lånet, kan långivaren kräva dig på ränta och amortering av hela lånet. Om ni vill veta mer om lån hos Ferratum, klicka här.
Vad händer om det finns barn?
Har ni gemensamma barn eller barn sedan tidigare, är det särskilt viktigt att veta vad som gäller om någon av er skulle avlida. Sambos har ingen arvsrätt så om din sambo dör får du bara behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget, resten av tillgångarna ärver barnen (oavsett om det är gemensamma eller särkullsbarn). I ett sådant fall där barnen ärver den avlidnes tillgångar så måste den sambo som vill bo kvar i lägenheten köpa ut barnen, även om barnen är deras gemensamma. Ifall det inte finns några barn ärver föräldrar/syskon. Ifall ni vill att er sambo ska ärva mer än halva bostaden och bohaget kan ni reglera detta, och annat som är viktigt för er, i ett testamente. Ett testamente kan ni antingen upprätta själva eller ta hjälp av en jurist. Även mallar på testamenten finns att hitta gratis på nätet men även dessa är inte nödvändigtvis anpassade efter era särskilda önskemål.
Det kan även vara bra att uppmärksamma vem som står som förmånstagare på din pensions-eller livförsäkring. Är det make/sambo i första hand eller är det barnen? Vill du ändra förmånstagare gör du det hos det försäkringsbolag där du har tecknat försäkringen. Se även över eventuella tjänstegrupplivförsäkringar som ni har via arbetet.
I dagens blogginlägg har vi fokuserat på vad som gäller ifall ni vill bli sambos och även en del juridiska aspekter som är bra för er att ta hänsyn till när ni tar det steget så att det blir så som ni har tänkt, även ifall ni väljer att skiljas åt i framtiden. I övrigt hoppas vi att ni får en härlig alla hjärtans dag fylld med kärlek med era nära och kära.