Är det dags att flytta ihop? Då kanske frågan om delad ekonomi kommer på tapeten och det kan finns en hel del saker att tänka på innan man ger sig i kast med att blanda både inkomster och utgifter. I detta inlägg tittar vi närmare på allt som har med delad ekonomi att göra. Bland annat ska vi gå igenom vad som är viktigt när två personer ska dela på ansvaret för ekonomin i hemmet. Men vi kommer också in på lite tips och tricks som kan vara en hjälp på traven i början.
Oavsett om man blir sambos eller gifter sig och vill dela ansvaret för ekonomin är det viktigt att tänka på flera saker och det kan du läsa mer om strax. Först och främst ska vi dyka ner i några tips på hur man får mer pengar över i plånboken som kan läggas på en härlig semester ner till Medelhavet, en ny soffa i vardagsrummet eller kanske rent av en pool i trädgården. För är det något som behövs när två människor flyttar ihop så är det givetvis pengar.
Att starta ett liv tillsammans kostar en hel del. Bara flytten kan bli dyr för att inte tala om räntor på lån, dagliga utgifter och allt annat som vardagen bjuder på. Häng med här och gör dig redo för att dela din ekonomi med den du älskar och se till att ni får en bra start.
Trygg och sund ekonomi
De flesta personer vill ha en trygg och stabil ekonomi och nyckeln till detta är en riktigt bra budget. En budget bör innehålla alla utgifter och alla inkomster. När det kommer till utgifter är det viktigt att man är uppmärksam på att en del räkningar bara kommer en gång om året, var tredje månad eller liknande. Dessa utgifter ska självklart också föras in i budgeten. Ett tips är att dela utgiften på tolv och sedan föra in den i varje månadsbudget.
På samma sätt behöver man tänka kring inkomster, bådas inkomster ska föras in i budgeten. Kanske får en av parterna semesterersättning eller en bonus som utbetalas en gång om året. Dessa behöver också föras in i budgeten så att de kan räknas med inkomster. Det är självfallet inte lika kritiskt att utelämna en inkomst som det är att utlämna en utgift. En extra inkomst blir lite som en bonus med extra pengar på kontot medan en utgift kan betyda röda siffror på kontot och det bör man till varje pris undvika.
Samtidigt är det bra att ha en buffert i form av ett sparande som man kan ta av när det uppstår oväntade utgifter, vilket händer då och då. Det kan vara bra att ha ett sparande för oväntade utgifter så som restskatt och ett annat sparande till nöjen såsom semestrar och liknande.
Hur delar man upp en ekonomi?
Hur ska man då tänka när man ska dela upp sin ekonomi mellan två personer? Det finns flera sätt att dela upp inkomster och utgifter och inget är skrivet i sten. I mångt och mycket handlar det helt enkelt om att se vad som fungerar bäst för en själv och ens partner.
Alla par och ekonomier är olika och det är självklart en fördel att anpassa den ekonomiska uppdelningen efter vad som passar just dig och din partner bäst. Det finns huvudsakligen tre sätt att använda om man vill ha delad ekonomi och vi ska titta på dessa.
En del par delar inkomster och utgifter rakt av, det kan rent praktiskt gå till på olika sätt. Antingen kan man dela upp räkningarna så att den ena parten betalar en del räkningar och den andra parten betalar några andra räkningar men att summan blir något så när den samma. En del par nöjer sig här, medan andra går vidare och tittar på inkomsterna också. Om en av parterna tjänar mer pengar kan ett belopp föras över till den andre parten så att det blir jämlikt.
En annan metod för delad ekonomi är att styra alla inkomster till ett och samma konto med två tillhörande kort. Då samlas båda parters inkomster på samma konto och båda parter spenderar då pengar från samma konto. På samma sätt används samma konto för att betala alla räkningar. De pengar som blir över kan båda parter sedan spendera med var sitt kort.
Dessa två sätt för delad ekonomi går ut på att man inte tar hänsyn till vad varje part tjänar. Man slår helt enkelt ihop utgifterna, och ibland även inkomsterna, och delar dessa rakt av – på olika sätt rent praktiskt.
En tredje metod är att man istället tar hänsyn till vad varje part tjänar i inkomst. Det vill säga att om en partner tjänar med än den andre betalar den personen mer och det är ganska vanligt i Sverige. Denna metod kan också se ut på olika sätt beroende på vad som känns bäst. Det kan till exempel handla om att den ena partnern står för alla räkningar såsom hyra, el och telefon medan den andre betalar maten. Då kan man förslagsvis räkna ut hur stora olika poster är. Om matkostnaderna är lägre än alla andra räkningar tillsammans kan den som tjänar mindre pengar betala för maten och vice versa.
Ett tips på att använda den metoden för delad ekonomi är att sätta sig gemensamt och gå igenom utgifter och inkomster och sedan räkna ut med procent hur mycket längre den enes inkomst är i förhållande till den andres och sedan göra på samma sätt med utgifterna. På så sätt spenderar båda parter lika mycket procentuellt på utgifterna.
Viktigt att tänka på med delad ekonomi
Det som är viktigt att tänka på om man vill ha delad ekonomi är självklart vilket sätt man vill ha delad ekonomi. Ska man dela allt rakt av eller vill man att den som tjänar mest också betalar mest? Samtidigt har de flesta människor en ekonomisk bakgrund och det är också viktigt att ha med i åtanke när man ska ha delad ekonomi.
Det kan förslagsvis handla om att en av parterna har lån sedan innan. Ska dessa då inkluderas i er delade ekonomi eller undantas? För en del par är det enklare att var och en betalar sina lån och att man delar på de gemensamma utgifterna, men att var och en betalar utgifter som de har sedan tidigare eller som de har på egen hand. Det kan exempelvis röra sig om att en av parterna sysslar med en dyr sport som golf och därför betalar för den separat utanför den delade ekonomin.
När man har delad ekonomi uppstår också frågor som kan handla om vad som händer om man separerar eller skiljer sig någon gång i framtiden. Det kan vara bra att komma överens om vad som ska hända då. Ska man dela på allt eller inte? För gifta par är det lagplikt på att dela allt förutom det som står i ett eventuellt äktenskapsförord.
Äktenskapsförord
I ett äktenskapsförord kan man lista saker, ägodelar, fastigheter eller annan förmögenhet som inte ska delas vid en skilsmässa. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt ska det godkännas av Skatteverket.
För par som inte är gifta gäller sambolagen som inte är lika hård som när man är gift. Den som är osäker på vad som gäller när man är sambo och separerar kan alltid vända sig till Skatteverket för mer information via deras hjälptelefon, Skatteupplysningen.
När allt kommer omkring är det viktigt att agera utifrån vad som passar just dig och din partner. Alla ekonomier såväl som äktenskap och förhållanden är olika och därför är det också bra att anpassa just er ekonomi efter vad som passar er. Det finns inga rätt eller fel sätt när det kommer till delad ekonomi så länge båda parter känner sig nöjda.
Vanliga frågor och svar
Nu är du redo att ha delad ekonomi för i detta inlägg har du kunnat läsa allt som är viktigt att veta om just att dela ekonomi med någon. Vill du veta ännu mer? I så fall har vi samlat de vanligaste frågorna och självklart också svaren här nedanför.
Hur ska man dela upp ekonomin?
Det vanligaste sättet att dela ekonomi är att slå ihop inkomster såväl som utgifter och sedan dela på dessa rakt av. Pengarna som blir över kan också delas rakt av och antingen användas på ett gemensamt konto eller delas upp var för sig.
Varför ska man dela på ekonomin?
Att dela på ekonomin kan ha sina fördelar såsom att inkomsten blir högre men samtidigt är det viktigt att tänka igenom beslutet och vilka konsekvenser det har för parterna.
Vem ska betala mest i ett förhållande?
Det finns inget entydigt svar på vem som ska betala mest i ett förhållande. Varje par får helt enkelt själva bestämma vem som ska betala mer eller mindre, eller om alla utgifter och inkomster ska delas lika mellan parterna.
Kan sambos ha gemensamt konto?
Kort sagt ja. Sambos kan öppna ett gemensamt konto där båda kan ta ut och sätta in pengar.