Visste du att man kan tjäna pengar på att låna ut pengar? Det låter väl nästan för bra för att vara sant, tänker du kanske. Men det stämmer i själva verket. En ny trend sprider sig som handlar om att tjäna pengar på att låna ut pengar och här kan du läsa mer om hur det fungerar.
I detta inlägg ska vi titta närmare på så kallade peer to peer-lån och hur dessa fungerar. Du kan också läsa en massa viktig information som är bra att ha i åtanke om du vill låna ut pengar till en kompis eller någon annan. Så häng med på ett fartfyllt inlägg och kanske ta första steget mot att börja tjäna pengar på dina pengar.
Tjäna pengar – enkelt, snabbt och lätt, eller?
Det finns många sätt att spara pengar. Man kan tjäna pengar på att ta ett extrajobb, vilket kan vara ett bra alternativ för den som inte vill skära ner på kostnaderna eller ge avkall på något i vardagen, för att få mer pengar över när månaden börjar lida mot sitt slut.
Men det finns också mer otraditionella metoder för att tjäna pengar och ett av dessa är att låna ut pengar till en kompis, mer om det strax. Men man kan i själva verket också shoppa på nätet och på det sättet spara pengar. I grund och botten handlar det om att vara uppfinningsrik och tänka i nya banor.
Något av det viktigaste för att få en bättre ekonomi är alltid att ha en bra budget. Genom att fokusera på de fasta kostnaderna och försöka få ner dem så långt som möjligt kan det bli pengar över till annat. Sedan kommer det till småutgifter som att köpa lunch ute istället för att ta med en matlåda hemifrån och att ta med kaffe i en termos istället för att köpa kaffe från ett kafé på väg till jobbet, skolan eller var man än är på väg. Det finns med andra ord mycket att göra för att få mer pengar över i vardagen och ett av dessa är att låna ut pengar. Men hur kan man få mer pengar till sig själv om man lånar ut sina pengar till en kompis, tänker du kanske? Det ska vi titta närmare på nu.
Viktigt att tänka på när man lånar ut pengar till en kompis eller någon annan
Innan vi kommer in på hur man kan låna ut pengar till en kompis och själv tjäna en slant på det hela ska vi gå igenom vad som är viktigt att tänka på när man lånar ut pengar. Rent generellt när man ska låna ut pengar till en kompis eller till någon annan behöver man säkerställa att man har ekonomi till att avvara pengar.
Det kan man enkelt göra genom att skapa en budget över sin ekonomi. Precis som tidigare nämnt är det viktigt att ha en budget för att veta hur mycket pengar man gör av med och hur mycket pengar man får in varje månad. Då blir det enkelt att räkna ut hur mycket man kan spara och göra av med när alla räkningar är betalda.
Självfallet finns det också andra aspekter att tänka på när man ska låna ut pengar till en kompis eller en annan person. Först och främst är det viktigt att göra ett kontrakt som beskriver hur mycket pengar det handlar om. Dessutom behöver avtalet innehålla information om hur lång tid personen har på sig att betala tillbaka och om lånet ska kosta något, exempelvis i ränta.
Samtidigt är det viktigt att man säkerställer att pengarna kan återbetalas när man lånar ut pengar till en kompis eller någon man inte känner. Exempelvis kan man titta på personens inkomst och bidrag samt utgifter för att få en uppfattning om personen har medel till att återbetala lånet inom den tidsperiod som avtalas mellan er sinsemellan.
Kontraktet bör också innehålla information om vad som händer om lånet inte betalas tillbaka så som det är tänkt. Låt oss säga att du lånar ut pengar till en kompis och att kompisen förlorar sitt jobb. Då kan det bli svårt att återbetala lånet i samma takt som tidigare, i alla fall tills kompisen har fått ett nytt jobb. Det behöver då finnas information i kontraktet som beskriver hur en sådan situation ska hanteras. Förslagsvis att personen ska betala en ränta på pengarna eller att låneperioden helt enkelt bara förlängs och i så fall med hur lång tid.
Olika typer av lån på marknaden
Nu har du fått massa bra information om vad man ska tänka på när man ska låna ut pengar till en kompis eller någon annan person och innan vi börjar titta närmare på hur du kan tjäna pengar på att låna ut pengar till en kompis eller någon annan ska vi lite snabbt se på vilka lån som finns på marknaden. Det är viktig information eftersom det bidrar till att öka din förståelse för hur lånemarknaden fungerar.
Rent generellt kan man säga att det alltid finns en långivare och låntagare när det kommer till lån. Långivaren är den som ger ett lån och det kan vara ett företag, en myndighet, en bank eller en privatperson. Låntagaren är den som ansöker och blir beviljad ett lån och därmed också blir återbetalningsskyldig för de pengar som låntagare lånar. Med andra ord är det låntagarens ansvar att återbetala lånet inom den tidsperiod som har avtalats med långivaren.
I Sverige finns det huvudsakligen två typer av lån; dessa är lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Ett lån med säkerhet betyder att låntagaren ger någonting till långivaren för att få lånet i fråga. Det kan till exempel handla om ett bostadslån. I det fallet ger i själva verket låntagaren sin bostad till långivaren, även om låntagaren får bo kvar i bostaden så äger långivaren bostaden tills att lånet är betalt.
På andra sidan har vi lån utan säkerhet, dessa kallas ofta privatlån eller konsumentkrediter och det kan till exempel handla om ett vanligt kreditkort. Till skillnad från lån med säkerhet kan lån utan säkerhet allt som oftast användas som de vill av låntagaren.
Tjäna pengar på att låna ut pengar
Äntligen har vi kommit fram till hur du kan tjäna på att låna ut pengar till en kompis eller någon annan. På engelska kallas den typen av lån peer to peer-lån och sker oftast genom en så kallad låneförmedlare.
Det går till som så att du som har extra pengar över kan kontakta en låneförmedlare. Du kan själv bestämma hur mycket pengar du vill låna ut och hur lång tid du vill låna ut pengarna. Om du lånar ut pengarna till låneförmedlaren skriver ni ett avtal som garanterar att pengarna återbetalas till dig. Låneförmedlaren betalar sedan dig en summa pengar för att låna ut pengar.
Det betyder att du kan låna ut en summa pengar och sedan få tillbaka mer pengar än du lånade ut och på så sätt tjäna pengar på affären.
Hur mycket pengar man kan tjäna på att låna ut pengar beror på vilken låneförmedlare man vänder sig till. Men principen är den samma. Låt oss säga att du lånar ut 1 000 kronor i ett år. När du får tillbaka dina pengar får du istället 1 500 kronor. Du har då tjänat 500 kronor på att låna ut dina pengar som annars bara hade legat i spargrisen och skräpat.
Låneförmedlaren köper alltså dina 1 000 kronor för 1 500 kronor och lånar ut dessa till en låntagare för exempelvis 2 000 och tjänar därmed också 500 kronor.
Det är viktigt att alltid ha en god översikt över sin ekonomi så man är säker på att man har råd att låna ut pengar över en period. Dessutom är det viktigt att undersöka med Skatteverket huruvida du kan bli tvungen att betala skatt av din inkomst från att låna ut pengar till en kompis eller någon annan.
Vanliga frågor och svar
Nu har du kunnat läsa all viktig information om att låna ut pengar till en kompis, vad man behöver tänka på och vilka fördelar som finns med att låna ut pengar. Vill du veta ännu mer föreslår vi att du tar en titt här nedan där vi har samlat våra vanligaste frågor och svar.
Är det tillåtet att låna ut pengar till en kompis?
Kort sagt ja. Om du och din kompis ingår ett avtal där du lånar ut pengar, är avtalet bindande för båda parter.
Finns det privatpersoner som lånar ut pengar till folk?
Denna typ av lån kallas ofta peer-to-peer och blir allt vanligare. Det kan vara förmånligt att låna ut pengar via en förmedlingstjänst för privatpersoner.
Går det bra att ta ett lån åt en annan person?
Att ta lån i någon annans namn är brottsligt och olagligt. Men det går bra att ta ett lån och sedan låna ut pengar till en annan privatperson, men kom ihåg att den som tagit ett lån är återbetalningsskyldig.
Finns det en gräns för hur mycket man kan låna som privatperson?
Generellt sett finns ingen gräns på hur mycket man kan låna. Men de flesta långivare har gränser på hur stora lån de erbjuder. Samtidigt är det låntagarens ekonomi som styr hur stort lån långivaren kan bevilja.