Vad händer med din ekonomi om du blir av med jobbet imorgon? Har du sparpengar du kan använda dig av eller skulle du hamna i problem direkt? Om du totalkrockar bilen, var ska pengarna som tar dig tillbaka på vägen komma ifrån? Kommer din försäkring täcka kostnaderna eller riskerar du att stå med utgifter för två bilar samtidigt? Att hamna i en skuldfälla går inte alltid att undvika, det kan komma smygandes eller komma som en total, och otrevlig, överraskning. Här kommer några tips på vad du borde göra direkt för att vara bättre förberedd om olyckan är framme.
Starta din egen nödfond
Att ha sparpengar undanstoppade för nödfall är det bästa sättet att vara förberedd om krisen är framme. Öppna ett sparkonto och försök att fylla det med tillräckligt med pengar. Ett bra exempel är att försöka ha tre månadslöner undansparade ifall du skulle bli av med jobbet. Det ger dig två månader för att försöka hitta ett nytt jobb och en extra månad för att täcka tiden när du väntar på din första lön.
En penningkris känns mindre om du har koll på din budget
Det är alltid enklare att hitta extra pengar i en nödsituation om du är van vid att följa en budget och om denna dessutom har utrymme för oförutsedda utgifter. Mät dina utgifter och inkomster varje månad och spara undan så mycket som möjligt. Att ha kontroll över varenda krona ger dig ett övertag så du inte blir chockad när en stor, förfallen faktura trillar ner i brevlådan.
5. Shoppa i rätt sällskap
Dina vänner är dina vänner eftersom ni gillar samma aktiviteter. Om en av dessa aktiviteter är att shoppa prylar ingen av er egentligen har råd med bör ni helt enkelt inte åka och shoppa tillsammans. När du försöker bestämma dig för om du har råd med de där dyra nya skorna eller inte, behöver du en vän som säger STOPP, inte en vän som redan börjat leta efter matchande skor i sin egen storlek. Någon måste vara den förnuftiga i situationen, så försök att hjälpas åt.
6. Använd kontanter
Det är svårare att rättfärdiga onödiga köp om du faktiskt kan se pengarna försvinna framför ögonen på dig. Att använda fysiska pengar kan hjälpa dig att vilja ha kvar dem i plånboken istället.
7. Gör en separat budget för att kunna unna dig
Att arbeta hårt för att hålla ordning och reda på din ekonomi är inte kul om du inte kan unna dig en belöning lite då och då. Ta med små belöningar som en del av din månadsbudget för att kunna klappa dig själv lite på axeln efter väl utfört jobb.
Det kan vara pengar för att köpa hem takeaway en kväll i veckan, eller en fin middag på restaurang mot slutet av månaden. Kanske drömmer du om en ny outfit när lönen kommer, eller så ger du hellre dig själv lite fickpengar varje vecka, att spendera på vad som helst.
8. Spara undan pengarna och bevisa för dig själv att du klarar det
Ta några månader och spara undan pengarna du INTE lagt på impulsköp på ett särskilt konto. Rör dem inte på minst tre månader och häpna över hur mycket du lyckats spara ihop innan du låter fantasin flöda!
Hur mycket hade det varit om du sparat i ett helt år? Tillräckligt för en härlig semesterresa? Uppgradera till en ny bil? Hade du rent av haft insatsen till ett eget boende om du börjat spara lite tidigare?
Ta nu pengarna och investera i något som kommer att öka din livskvalitet varje dag! Eller lägg dem till ditt sparkapital! Eller spendera en liten del av dem på en riktigt fin present till dig själv som en flört med ditt gamla, oansvariga jag!
Om du följer dessa tips kommer du förhoppningsvis snart att vara på god väg till ett mer förnuftigt hanterande av dina pengar. Sprid budskapet vidare – du kanske kan hjälpa dina vänner att förbättra sina spenderingsvanor också.