Att gifta sig är för många ett av de största ögonblicken i livet. Inte nog med att man har lyckats hitta en själsfrände som både gör en till en bättre person, men också lyfter hela ens livsglädje är kanske något av det största i livet. Att sedan få dela livet med denna person och ingå äktenskap är något av det finaste vi människor har. Men livet är oförutsägbart och även om allt är guld och gröna skogar när man gifter sig kan det hända saker på vägen som gör att man väljer att gå skilda vägar.
Då är det viktigt att veta vilka ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa som gäller för dig och din partner. För på samma sätt som du själv med all säkerhet inte vill stå där tomhänt önskar du förmodligen inte det för din partner heller.
Det finns en hel del regler som reglerar de ekonomiska skyldigheterna vid skilsmässa och dessa, samt en hel del annan viktig information, kan du läsa mer om i detta inlägg.
Skilsmässa - vad händer med ekonomin?
Äktenskap faller sönder och det är givetvis förödande både för dig och din partner om detta skulle ske. Därför är det viktigt att ha koll på vilka ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa som gäller för sig såväl som för din partner. Det finns många saker att tänka på. Inte nog med att du eventuellt kan behöva flytta, du behöver också vara medveten om att en skilsmässa kan påverka din kreditvärdighet, men det återkommer vi till strax.
Om du är den som väljer att flytta vid en skilsmässa kanske det blir aktuellt med ett mindre boende. Med stor sannolikhet kommer skilsmässan att påverka dig ekonomiskt och därför kan det vara bra att se sig om efter en bostad som passar just din budget. Det finns många fördelar med ett så kallat compact living, alltså att bo på mindre yta – inte minst ekonomiskt.
Att minimera utgifterna kan vara en bra idé vid en kostsam skilsmässa för det är även viktigt att tänka på att dina ekonomiska förutsättningar sannolikt kommer att påverkas. När man är gift räknas både din och din partners inkomst ihop och det ger en högre kreditvärdighet, än om man endast har en inkomst. Var därför medveten om att din kreditvärdighet kommer att påverkas vid en skilsmässa – något som är viktigt att tänka på när man söker lån.
Skapa en ny budget
Innan du dyker ner i de specifika detaljerna av de ekonomiska konsekvenserna i samband med en skilsmässa, är det viktigt att få en helhetsbild av din ekonomiska situation. Det innebär att skapa en detaljerad översikt över tillgångar, skulder, gemensamma konton och investeringar. Generellt sett ska alla tillgångar och skulder delas vid en skilsmässa och därför är det en bra idé att orientera sig om hur mycket tillgångar och skulder du kommer att ha efter att skilsmässan har gått igenom, men detta återkommer vi till strax.
När du har en tydlig bild över dina tillgångar och skulder behöver du skapa en ny budget. Med förändrade omständigheter kommer förändrade ekonomiska förutsättningar. Identifiera och analysera dina fasta kostnader såsom boende, mat och kläder. Planera för eventuella extra kostnader som kan uppstå under övergångsperioden och framåt.
Lån och skulder vid skilsmässa
Många par har gemensamma skulder som delas vid skilsmässa. Det kan vara i form av lån eller kreditkortsskulder. Ett första steg är att enas om hur dessa skulder ska fördelas mellan parterna. Det kan också innebära att gemensamt ansvara för att lösa skulderna eller överföra dem individuellt.
Om man exempelvis har ett bostadslån kan detta delas eller tas över av en av parterna. Det kan förslagsvis vara om man har en gemensam bostad som en av parterna vill ha. Då kan man köpa ut sin partner i form av att överta hela lånet – om man har en kreditvärdighet som tillåter detta vill säga. Andra skulder kan bli aktuella att dela upp sinsemellan dig och din partner.
Ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa när man har barn
Ofta går det att få råd och vägledning om vad som gäller vid skilsmässa i förhållande till barnbidrag och kostnader för förskola eller dagis. Som regel ska bidragen delas lika mellan föräldrarna om barnen bor lika många dagar hos var och en förälder.
Det är viktigt att veta att barn över 12 år har rätt att själva bestämma vilken förälder barnet vill bo hos om det inte sker en lika delning mellan boendena.
Uppdelning av tillgångar
En annan viktig punkt när det kommer till de ekonomiska skyldigheterna vid skilsmässa är fördelningen av gemensamma tillgångar. Det kan bland annat handla om fastigheter, fordon och olika investeringar. Du och din partner bör sträva efter att nå en överenskommelse om hur dessa tillgångar ska fördelas eller, om det är nödvändigt, säljas för att värdet ska kunna delas.
Att sälja av tillgångar och ägodelar kan även vara en nödvändighet för att kunna få råd till att skaffa en ny bostad när en av parterna ska flytta. En annan av de ekonomiska skyldigheterna vid skilsmässa som rör viktiga dokument är självklart testamente.
Efter skilsmässa måste viktiga juridiska dokument och försäkringar ses över och ändras. Det handlar bland annat om testamente och försäkringar, särskilt livförsäkringar och pensionssparande. Genom att se över och uppdatera dessa dokument säkerställer du och din partner att de återspeglar de nya förhållandena och därmed kan ni undvika potentiella komplikationer.
Planera ekonomin inför framtiden
En skilsmässa innebär inte bara en känslomässig bergochdalbana utan även en ekonomisk påfrestning. Det är viktigt att planera ekonomin utifrån de förutsättningar som råder. Om du och din partner har olika stora inkomster kan din ekonomi förändras betydligt. Då gäller det att noggrant planera hur mycket utgifter du kommer att klara av.
Skapa ett sparande och en buffert som du kan ta av vid oförutsedda situationer. Det skapar trygghet och gör att du kan känna dig säker på att klara dina utgifter oavsett om dessa är planerade eller plötsligt uppstår. En buffert ger inte bara trygghet utan också flexibilitet för att möta framtida ekonomiska utmaningar.
Juridisk hjälp
Det är inte enkelt att ha koll på alla ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa och därför kan det vara aktuellt att ta hjälp av en sakkunnig. Det kan exempelvis vara en advokat eller jurist som kan hjälpa dig och din partner vid en eventuell skilsmässa. På det sättet kan både du och din partner vara trygga med att allt sker på ett rättvist sätt efter de regler som gäller.
Det finns ofta hjälp att hämta vid din hemkommun om du önskar juridisk hjälp.
Vad gäller om äktenskapsförord?
Generellt gäller att alla tillgångar såväl som skulder ska delas lika vid en skilsmässa av ett gift par. Det kan finnas vissa undantag av enskild egendom men huvudregeln är att allt ska delas lika. För den som inte vill att tillgångar eller ägodelar ska delas vid en skilsmässa finns äktenskapsförord. Det är en typ av kontrakt som skrivs mellan dig och din partner. Kontraktet ska godkännas av Skatteverket innan det blir giltigt.
I äktenskapsförordet kan man undanta en eller flera tillgångar såsom bostäder, fordon eller andra tillgångar. Det betyder att dessa inte ingår i bodelningen vid en skilsmässa.
Skattefrågor vid skilsmässa
Det finns flera olika frågor som uppstår kring dina ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa särskilt när det kommer till skatt. Den som vill veta mer om specifika frågor angående skatt vid skilsmässa kan alltid kontakta Skatteverkets hjälptelefon, Skatteupplysningen. Där kan man få svar på allt som rör skatt vid skilsmässa.
Många gånger kan det vara en bra idé att kontakta Skatteverket för att få information om huruvida man ska gå tillväga vid en skilsmässa vad gäller just skatten. Bland annat kan det handla om vem som blir skattskyldig när tillgångar delas upp eller bostäder säljs och vinsten delas lika mellan parterna.
Vanliga frågor och svar
I detta inlägg har du kunnat läsa allt som rör dina ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa. Det är alltid bra att ha krav och skyldigheter i åtanke när man gifter sig. Om du vill veta mer om just de ekonomiska skyldigheter vid skilsmässa som du har krav på kan du titta närmare på våra vanliga frågor och svar här nedan.
Hur skyddar jag mina pengar om jag hamnar i skilsmässa?
Generellt delas allt om man är gift. Det som inte ska delas ska anföras i ett så kallat äktenskapsförord, vilket ska godkännas av Skattemyndigheten.
Hur fungerar det med lån om jag skiljer mig?
Det är upp till dig och din partner att besluta vad som ska hända med ett lån vid skilsmässa. Om det är ett bostadslån kan det bli aktuellt att den ena parten tar över hela lånet och “köper ut den andra".
Kan man gömma pengar om man ska skiljas?
Det är olagligt att undanhålla pengar vid en skilsmässa. Alla ägodelar och tillgångar ska delas lika, undantaget är det som är specificerat i ett eventuellt äktenskapsförord som är godkänt av Skattemyndigheten.
Vad delas inte upp mellan parterna vid en skilsmässa?
Ofta är enskild egendom något som inte delas vid en skilsmässa. Men den som vill vara på säkra sidan ser till att skaffa ett äktenskapsförord där det specificeras vad som ska delas och inte vid en eventuell skilsmässa.