I denna artikeln kan du läsa allt du behöver veta om att ta studielån och vilken ränta det är på lånet. Har du tänkt på att ta ett vanligt lån och betala ditt studieuppehåll på det viset i stället? Läs då vidare här för det finns en hel del bra tips och nyttig information att ta del av för den som studerar eller som ska börja studera.
Vi kommer bland annat att gå igenom följande:
- Vad är räntan på studielån hos CSN?
- Hur ska jag tänka om jag vill ta ett vanligt lån istället för studielån hos CSN?
- Detta ska du tänka på
CSN står för Centrala Studiestödsnämnden och är den instans som på uppdrag av regeringen finansierar studier för studerande i Sverige. |
Vanligt lån eller studielån – vilket är bäst för mig?
Ska du börja studera? Utbildning är en nyckel till en god framtid var det någon som sa. Och det stämmer nog ganska bra, iallafall om man tittar på statistiken för i Sverige är det allt fler som väljer att studera. Men med studier kommer ansvar och att studera tar mycket tid. Det betyder att det är begränsat hur mycket du kan jobba vid sidan om dina studier, något som får många till att ta ett studielån.
Men är egentligen studielån eller ett vanligt lån bäst?
Den frågans svar beror helt enkelt på hur din ekonomiska situation ser ut. Om du går och tänker på att ta ett vanligt lån istället för ett studielån så är det viktigt att du undersöker de lånemöjligheter som finns. Jämför olika lån för att på så vis få de lån som är mest fördelaktigt för dig. Börja med att göra en budget över din ekonomi, på så vis vet du hur mycket pengar du har att röra dig med och hur mycket du eventuellt ska låna, oavsett om du ska ta ett vanligt lån eller ett studielån.
När man ska börja studera på universitet eller högskola finns det en hel del saker som förändras. Ofta innebär studiestarten att man ska flytta till en annan ort. Att flytta hemifrån kan vara lättare sagt än gjort och det finns massor med saker att tänka på. Sätt dig in i hur det funkar att flytta hemifrån och vad du behöver göra innan du flyttar – på så vis kan du säkra dig själv en bra start både i ditt nya hem och med dina studier. Men nu över till hur du finansierar din studier när du väl har kommit på plats i ditt nya hem och i din nya skola.
Hur fungerar studielån hos CSN?
CSN ger studielån till studerande i Sverige och det finns i själva verket flera typer av studielån. Bland annat:
- Studielån
- Merkostnadslån
- Lån till studier utomlands
Det gäller alltså att vara säker på vilket typ av lån du ska ta, innan du ansöker. Och det är inte vem som helst som får ta ett studielån. Det finns några kriterier som man måste leva upp till för att få lov att låna pengar från CSN. Dessa ska vi titta närmare på. Det är såklart viktigt att sätta sig in i vilka villkor som gäller, för annars kan man ju inte veta om man överhuvudtaget är berättigad till att låna pengar från CSN eller inte. Och om man inte är det finns det såklart vanliga lån man kan ta. Men nu över till vilka kriterier som gäller för den som vill låna.
Kriterierna för att få låna pengar via CSN är bland annat:
- Du måste studera på minst halvfart, det vill säga att studiens omfattningen ska vara på minst 50 %.
- Du ska vara registrerad på den skola och på de kurser du ska läsa
- Du får inte ha flytt 57 år.
- Du får endast låna pengar i en begränsad period
Notera att det finns fler villkor för den som ska ansöka om studielån, bland annat om du har annan ersättning vid sidan om eller om du ska studera utomlands. |
Det är viktigt att förstå att studielån är något som ska betalas tillbaka. Studiemedel är ett bidrag som du inte behöver betala tillbaka, men det finns ändå olika kriterier som ska uppfyllas för att du ska kunna få studiemedel. Det är också ett krav att du klarar av dina kurser för att få studiemedel. Annars blir du återbetalningsskyldig och ska alltså betala tillbaka ditt studiemedel till CSN.
Vad ska man tänka på när man tar studielån?
Om du ska börja studera och behöver ta studielån ska du tänka på vissa saker. Ett studielån ska betalas tillbaka innan du fyller 60 år till skillnad från ett vanligt lån där löptiden på lånet kan vara mycket längre. Och det kan ha sina fördelar.
Låt oss säga att du läser en utbildning som tar lång tid och att du sedan kommer ut på ett jobb. Du kanske ska jobba i en bransch där lönen ligger lågt de första åren och att du först börjar tjäna bra pengar senare i din karriär. I ett sådant fall kan ett vanligt lån vara en fördel eftersom löptiden på det lånet kan vara längre. Du kan då betala mindre i början och mer i slutet av låneperioden.
Ränta – hur funkar det egentligen?
Det är ränta på alla lån så du behöver inte tänka på det längre. Men räntan skiljer sig betydligt från lån till lån och därför är det viktigt att undersöka om du kanske kan hitta ett lån med en mer fördelaktig ränta än den du får hos CSN. Det kan nämligen vara så i vissa fall.
Men vad är egentligen ränta? Jo, ränta är själv betalningen för lånet. Ofta kan det finnas andra avgifter som är kopplade till lån såsom en uppläggningsavgift. Det är ofta små utgifter och det är inte dessa som betalar för själva lånet, det är räntan. Så ju längre du har ett lån, desto längre tid betalar du ränta, och det betyder att lånet blir dyrare. Men lån som du tar i en mycket kort period har ofta därför en betydligt högre ränta än lån du tar över en längre period. Men det behöver nödvändigtvis inte vara en nackdel för dig som låntagare. Om du exempelvis bara ska låna en mindre summa i en kort period.
Räntan varierar – men varför?
I Sverige är det riksbanken som sätter den så kallade reporäntan. Det är den ränta som banker och kreditinstitut lånar till. Banker och kreditinstitut lånar pengar av riksbanken och lånar sedan ut pengar till företag och privatpersoner. Det betyder att när reporäntan är låg blir det billigt att låna pengar för bankerna och kreditinstituten. Det har gäller också på lånekostnaderna för dig som privatperson.
När det går bra i ett samhälle vill riksbanken att många ska låna pengar och investera. På så vis kommer samhällsekonomin i bra rullning. Därför är det i sådana tider billigt att låna pengar, det vill säga att räntan är låg. I sämre tider är räntan hög. Det gör att det blir mindre attraktivt att låna pengar och det är precis så riksbanken vill ha det. Eftersom det är bättre att spara och inte slösa pengar när det är sämre tider, rent ekonomiskt.
Hos CSN är räntan 0,05% år 2021 och det betyder att räntan är låg. Men även om räntan är låg kan den alltså stiga över tid och det gäller även för de lån man tar genom CSN, precis som när man tar ett vanligt privatlån. CSN erbjuder också hemutrustningslån och där är räntan en annan än den är för ett vanligt studielån. Nedan följer en lista över de olika lånetyper som finns hos CSN och räntan som du ska betala när du tar ett av de lånen.
Tänk därför på att ta rätt lån om du ska låna pengar via CSN, eftersom de olika lånetyperna har olika typer av ränta kan det blir en dyr affär om du inte tar rätt lån. Lånen som du har möjlighet att ta vänder sig alltså till olika typer av ändamål:
Studielån |
0,05 % ränta |
Hemutrustningslån |
1,58 % ränta |
Merkostnadslån |
0,05 % ränta |
Vanliga frågor och svar om ränta hos CSN
Måste man betala ränta?
Ja, tyvärr måste man betala ränta på sitt lån hos CSN. Även om räntan är låg så ska den betalas.
Hur mycket ränta betalar jag till CSN?
Räntan fastställs av regeringen i Sverige varje år. Den är låg och under år 2021 ligger räntan på 0,05%
Hur räknar man ut CSNs ränta?
Räntan på ditt lån hos CSN är 0,05% och det betyder att du ska gånga det belopp du har lånat med 0,0005 för att få ut hur mycket pengar du ska betala i ränta.
Hur snabbt ska man betala studieskulden?
Studielån hos CSN ska betalas tillbaka inom 25 år. Men det finns en övre åldersgräns för när lånet ska vara tillbaka betalt och det är 60 år.
Får man ta nytt lån när man har betalat sin studieskuld?
Om du inte har studieskuld kan du ta ett nytt lån om du studerar fram till det år du fyller 56.