Att fria till den man älskar är en livsförändrande erfarenhet. Att nervöst hoppas att det blir ett "ja" som snabbt ersätts med hopp om att du har valt rätt ring. Det är alltid ett personligt val hur mycket man ska spendera på en förlovningsring. Vi har tagit fram fem tips så att du ska kunna ta rätt beslut om förlovningsring, baserat på din budget.
1. Lön och en förlovningsring
En ofta citerad tumregel är att en förlovningsring ska kosta en till tre månadslöner. Vad baseras den summan på? Ponera att du tjänar 20 000 kr i månaden och är redo att ställa frågan. Den genomsnittliga rekommendationen är två månadslöner, alltså 40 000 kr. Det blir en rejäl ädelsten.
Men framför allt är ringen ett romantiskt tecken på er förlovning – så fundera över hur din partner ser på saken. Är din partner någon som verkligen önskar sig en lyxig ring? Eller kanske någon mer jordnära som hellre skulle vilja ha något enklare? Med den informationen kan du räkna ut vilken slags ring du har råd med baserat på din lön.
2. Beräkna utgifterna realistiskt
Låt oss för ett ögonblick göra ett avsteg från "tumregeln" och få lite perspektiv på din livssituation. Har du svårt att klara av månadsutgifterna? I så fall kan du glömma såna regler och istället fundera över vad du faktiskt har råd med.
Budgetera för ringen på samma sätt som du budgeterar för andra stora utgifter – för det är ju trots allt det (om man bortser från romantiken) – en vacker utgift. Många juvelerare erbjuder avbetalningsplaner för förlovningsringar, så det kan vara ett bra alternativ för dig. Men glöm inte att läsa det finstilta och se upp så att du inte betalar en stor premie över det ursprungliga priset.
3. Behåll kvittot
Tänk på det värsta som kan hända när du köper förlovningsring, så att du inte riskerar dina pengar. Ringen kanske inte passar, eller så är det inte rätt tidpunkt. Hur som helst är det alltid smart att köpa ringen från en juvelerare som har en returpolicy eller åtminstone bytesrätt. Men se till att ta reda på det innan du genomför köpet.
Spara kvittot på en säker plats. Det är klokt att vänta med personliga detaljer, som gravyr, till senare. En storleksjustering (särskilt om den görs på annan plats) kan göra att ringen inte kan returneras. Det är alltid viktigt vid större inköp att ha någon slags konsumentskydd på plats.
4. Glöm inte bort bröllopsutgifterna
Dina drömmar besannades, svaret var "ja". Grattis! Kom ihåg att beakta detta vid beräkning av hur mycket du ska betala för en förlovningsring eftersom nästa steg är dyrt: bröllop. Många kvinnor, och även män, drömmer om den perfekta bröllopsdagen. Börja inte redan nu bestämma hur du ska betala för festlokalen och blommorna. Men det är ju nästa logiska steg efter förlovningen, så ge det en tanke.
Av den anledningen bör budgeten för en förlovningsring också innehålla en idé om dina planer för det kommande året – inklusive ett eventuellt bröllop och kanske andra stora inköp som ett nytt hem för er, det lyckliga paret.
5. Vill du ha en diamantring?
Fundera över vilken slags ring du vill ha när du ställer frågan. Det har inte nämnts rakt ut, men det förutsätts nästan att en diamantring är rätt väg att gå. Men diamantringen som förlovningsring är inte jättegammalt. Det är faktiskt en ganska ny företeelse med briljant marknadsföring bakom sig.
Alternativ till diamanter har börjat växa i popularitet, som smaragder eller rubiner. Eller vita safirer, med en liknande skönhet som diamanter, men utan det höga priset. Oavsett vad du väljer är det klokt att ta reda på vilka förväntningar din framtida partner kan tänkas ha. Ni kan också välja ring tillsammans, men kom ihåg att ha ett maxpris ni kan handla för i förväg och vara noga med att inte ha orealistiska förväntningar.