Om du är pensionär kan du ha rätt till bostadstillägg och det kan finnas många pengar att spara. Gör därför dig själv, din plånbok och din ekonomi en tjänst och läs vidare här. I denna artikeln får du nämligen en massa bra tips och nyttig information om hur du söker bostadsbidrag och hur mycket du kan förvänta att få.
Läs mer om:
- Hur söker man bostadstillägg?
- Vad är pensionsmyndighetens roll när det kommer till bostadsbidrag?
- Frågor & svar om bostadstillägg
Bostadsbidrag och bostadstillägg är två olika begrepp men båda begrepp betyder samma sak och är alltså ett tillskott till att betala hyran per månad i din bostad. |
Det du behöver veta om bostadstillägg
Nu har vi alltså fått klarhet i att bostadsbidrag och bostadstillägg är samma sak och det handlar alltså om att du får extra pengar till att betala din hyra. Det kan finnas många anledningar till att du behöver ett extra bidrag till att betala din hyra. Bland annat kan det vara om du har en låg pension, bor dyrt och inte kan flytta eller om du har många andra utgifter som gör att det blir svårt att betala hyran varje månad.
Det är dock inte alla orsaker som ger rätt till bostadsbidrag. Det finns olika kriterium som man ska kunna leva upp till och som ska göra sig gällande för att du ska vara berättigade till att få bostadstillägg. Och självklart ska vi gå igenom dessa olika kriterier. Men först och främst är det viktigt att slå fast att A och O i din privatekonomi är en budget. Det är alltid viktigt att du har en budget så att du kan ha kontroll över dina utgifter och inkomster.
Om du slösar bort pengar på en massa onödiga utgifter och därför inte har råd att betala din hyra kommer du med stor sannolikhet inte att bli beviljad bostadsbidrag, om du inte har ett pensionsbelopp som gör att du har rätt till det, vill säga. Men nu över till vilka kriterier som gäller för dig som ska ansöka om bostadstillägg.
Det är självklart viktigt att du sätter dig in i precis vilka kriterier som gäller i ditt fall, eftersom det kan finnas undantag för vissa personer. Du kan alltid gå in på pensionsmyndighetens hemsida och läsa mer om precis vilka kriterier som gäller för dig som vill ansöka om bostadstillägg. Här kommer dock ett sammandrag över de generella kriterierna som gäller:
- Det spelar ingen roll om du bor i hus, hyresrätt eller bostadsrätt.
- Du ska bo själv.
- Ha en hyra på minst 4000 kr.
- Du kan ansöka om bostadstillägg från det år du fyller 65 år.
- Du ska vara bosatt i Sverige.
- Du ska ha en hög boendekostnad eller en låg pension för att söka.
Finns det andra bidrag man kan söka som pensionär?
Det finns flera typer av bidrag pensionärer kan ansöka om. Som tidigare nämnt är bostadstillägg ett stöd för dig med låg pension eller hög hyra. Men det finns också bidrag för dig som behöver anpassa din bostad, till exempel för att du har fått en funktionsnedsättning i ben eller armar.
När man blir äldre kan det innebära att benen, armarna eller kroppen inte orkar lika mycket i vissa tillfällen. Och då kan den behövas göras ändringar i hemmet. Om du till exempel sitter i rullstol kan dörröppningarna behöva ordnas så att du kan ta dig runt i din lägenhet på ett enkelt och smidigt sätt. Det samma gäller om du har en rullator och bor i ett hus. Det finns bidrag och stöd att söka för den som behöver göra ändringar i sin bostad för att kunna leva ett normalt liv och klara sig själv.
Men bidrag och stöd är självklart inte allt. Det är lika viktigt att ha en budget för att kunna täcka upp oförutsedda utgifter. Det kan uppstå utgifter när som helst och dessa har du förmodligen inte räknat med. Därför är det viktigt att ha en buffert i din budget. Som kan täcka upp för de utgifter som uppstår plötsligt. Det kan exempelvis handlar om:
- En tvättmaskin som går i sönder
- En tv som behöver bytas ut
- En ny säng
Var ska jag vända mig om jag vill ha bostadsbidrag?
Att söka information på internet kan vara lite som en djungel och därför är det en bra idé att läsa en guide precis som denna. På så vis kan du sätta dig in i det som gäller och vad du har rätt till. Och det betyder i slutändan att du inte går miste om pengar, som du i själva verket har rätt till att få, för att betala din hyra eller göra om din bostad.
Vi ska titta närmare på hur du ska gå tillväga om du vill söka bostadstillägg och var du ska vända dig om du har du frågor om bostadstillägg. Läs vår guide här nedan där vi guidar dig igenom processen för att ansöka om bostadstillägg.
Det är viktigt att veta att bostadstillägget är till för dig med låg pension. Det räcker alltså inte med att vara pensionär. Det är inte ett allmänt bidrag som alla pensionärer har rätt till utan vänder sig till personer som har en mycket hög hyra eller en låg pension. Se därför över vilka villkor som gäller här ovan innan du sätter dig och påbörjar ansökningsprocessen. Det sparar dig tid och kraft om du ändå inte har rätt att få tillägget.
Steg-för-steg så söker du om bostadstillägg
Först och främst gäller det att veta om du ska söka ditt bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten eller hos Försäkringskassan. Det beror nämligen på vilken typ av ersättning du har i dag och vilken typ av pension du har. Rent generellt gäller reglerna på detta sättet:
Om du har en vanlig allmän pension, inklusive premiepension och har en hyra på över 4000 kr och bor själv, samt är över 65 år gammal, då ska du ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Om du har sjukpenning eller aktivitetsstöd ska du i stället ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan.
När du ska ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten går processen till så här:
- Börja med att göra en budget över dina inkomster och utgifter
- Samla ihop alla dina räkningar
- Gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och knappa in de utgifter du har, samt din hyra och dina bostadsförhållanden samt hur mycket du har i pension.
- Pensionsmyndigheten beslutar om du har rätt till bostadstillägg och kontaktar dig via brev, eller e-post.
Bostadstillägg via Pensionsmyndigheten
Du behöver fylla i vissa saker och därför är en bra idé att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida. Där hittar du en blankett som gäller för dig som söker via Pensionsmyndigheten om bostadstillägg. Blanketten hittar du på sidan och ska fyllas i digitalt eller på papper. Du kan ändra adress om du har bostadstillägg via Pensionsmyndigheten och det gör du genom att kontakta deras kundtjänst.
Det är viktigt att du anmäler ändring i ditt boendeförhållande som kan påverkar rätten till bostadstillägg. Det kan bland annat vara om du flyttar och ska ändra adress eller om du flyttar ihop med någon.
Många får avslag på Pensionsmyndighetens bostadstillägg
Det beror på att man har gjort en felaktig beräkning. Gå därför in på Pensionsmyndighetens hemsida och knappa in dina utgifter och inkomster. På så vis kan du få svar på om du kan har rätt till bostadstillägg eller inte. Det sparar dig en hel del tid eftersom du då inte behöver lägga tid på att ansöka om bidraget om du ändå inte lever upp till de kriterier som ställs för att du ska få rätt till bostadstillägg.
Vanliga frågor och svar om bostadstillägg
Måste man bo i Sverige för att få bostadstillägg?
Kort sagt ja. Man måste vara bosatt i Sverige för att få bostadstillägg. Om du är bosatt i ett annat land ska du vända dig till respektive myndighet i det landet.
Finns det en övre gräns för när man inte får bostadstillägg längre?
Nej, det finns ingen övre åldersgräns men det finns en nedre, i alla fall om man ska söka bostadstillägg via Pensionsmyndigheten och den gränsen är 65 år.
Var ska jag vända mig om jag ska söka om bostadstillägg?
Det beror på din situation. Om du har aktivitetsstöd eller sjukpenning ska du vända dig till Försäkringskassan och om du har allmän pension inklusive premiepension ska du vända dig till Pensionsmyndigheten för att ansöka om bostadstillägg.
Kan alla få bostadsbidrag?
Nej, för att få bostadstillägg från Pensionsmyndigheten ska du vara över 65 år gammal och för att få bostadstillägg från Försäkringskassan ska du antingen var under 29 år eller ha rätt till aktivitetsstöd eller sjukpenning.
Från vem får man besked om bostadstillägg, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten?
Det beror var du har ansökt om bostadstillägg. Om du har ansök om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten är de dem som ger svar på din ansökan. På samma sätt fungerar det om du ansöker via Försäkringskassan.