I detta inlägg ska vi titta närmare på låginkomsttagare, medelinkomsttagare och höginkomsttagare. Du kommer att kunna läsa mer om vad som definierar dessa grupper i förhållande till lön, men även om hur man ska tyda definitionerna.
Bara för att man är exempelvis låginkomsttagare betyder det nödvändigtvis inte att man inte kan försörja sig väl, men mer om detta strax.
Varför är det viktigt att känna till lönenivåerna i Sverige, tänker du kanske? Det kan vara viktigt om du förslagsvis ska löneförhandla. Då är det nämligen bra att veta var din lön ligger i förhållande till andra arbetstagare på marknaden.
Definitionen av inkomsttagare
Att vara inkomsttagare betyder att man utför ett arbete, tjänst eller service och får betalt för detta. När man gör en budget räknas även bidrag, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning till inkomst. Det spelar helt enkelt ingen roll om man syftar på låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare.
Det finns många olika definitioner av lönenivåer i Sverige. Några av de tre vanligaste definitionerna är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare. Dessa grupper definierar om du har en hög, medel eller låg lön. Men det är inte hela sanningen. Till din inkomst räknas som sagt även bidrag och offentlig försörjning.
Försörjningsförmåga
Din lön definieras genom statistik som är baserad på hela Sverige. När lönen sätts i perspektiv mot dina utgifter skapas en annan verklighet.
En låg inkomst är givetvis låg om du har stora utgifter. Då kan det uppstå underskott i din budget och det kan leda till att man får problem med att betala räkningar.
Mycket handlar om hur man planerar sin budget för att få ut så mycket som möjligt av sina pengar. Genom att skära ner på fasta utgifter kan man klara sig långt på en mindre budget.
Så gör man en budget
När du ska planera din budget är det viktigt att du är medveten om vad som ska ta med i den för att göra den så användbar och korrekt som möjligt. Först och främst behöver du se över dina utgifter och inkomster, det är sedan dessa poster som du ska föra in i din budget. Vi ska nu titta närmare på vilka typer av poster det kan handla om.
Inkomster
När du ska föra in dina inkomster oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare i din budget är det inte bara lönen du ska titta på. Till inkomster räknas nämligen också bidrag såsom bostadsbidrag eller studiebidrag, ersättning för sjukpenning eller arbetslöshetsersättning.
Utgifter
Till utgifter räknas allt det du betalar såsom hyra, elräkning, telefon, pendlarkort. Tänk på att vissa utgifter endast kommer var tredje månad, en gång om året eller varje halvår. Det är viktigt att ta med dessa i din beräkning för att få en så korrekt bild av din ekonomi som möjligt.
Definiera låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare
Vi har nu kommit fram till de tre olika definitionerna: låginkomsttagare, medelinkomsttagare och höginkomsttagare. Rent generellt handlar det givetvis om lön när det kommer till hur man definierar dessa grupper men det finns även andra faktorer som spelar in, dessa är enligt Folkhälsomyndigheten:
- Hälsa
- Mat
- Bostad
Låginkomsttagare
När man talar om definitionen av låginkomsttagare är det främst lön som är avgörande. Årslönen för en låginkomsttagare ligger på 111 175 kr till 140 700 kr.
Det finns inga specifika yrken som man kan peka ut när det kommer till låginkomsttagare eftersom det ofta är möjligt att avancera inom sitt yrke och därmed uppnå en högre lön, vilket kan bidra till att man flyttar sig mellan definitionerna låginkomsttagare, medelinkomsttagare och höginkomsttagare.
Den som har en låg inkomst kan ibland bli undantagen att betala skatt. Det finns, av Skatteverket, tydligt uppsatta gränser för hur mycket man får tjäna utan att betala skatt.
Skatter och regler kan ändra sig från år till år, därför är det viktigt att alltid hålla sig uppdaterad om vilka regler som är aktuella.
Medelinkomsttagare
Den vanligaste gruppen av inkomsttagare i Sverige är medelinkomsttagare. En medelinkomsttagare har en årslön som ligger på mellan 208 093 kr - 294 000 kr.
Höginkomsttagare
I takt med att lönerna i Sverige ökar blir allt fler höginkomsttagare. Höginkomsttagare har en årslön på 383 002 kr till 556 800 kr.
Den som har en lön på minst 554 900 kr eller därutöver betalar en högre skatt i Sverige. Om du har frågor om höginkomstskatt kan du alltid kontakta skatteupplysningen på Skatteverket.
Få ut så mycket som möjligt av din lön
För att få ut mesta möjliga av dina pengar krävs det inte alltid att du behöver tjänar mer, utan att du aktivt hanterar och optimerar din ekonomi. Oavsett om du strävar efter att bygga upp sparande, betala av skulder eller bara förbättra din övergripande ekonomi, är kloka beslut A och O.
Genom att prioritera sparande oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare kan du få mer pengar över på lång sikt. Sparande bör vara en prioritet i din ekonomi. Gå längre än att bara spara resterande pengar i slutet av månaden. Sätt upp automatiska överföringar till ditt sparkonto direkt när du får din lön. Att göra sparande till en vana är nyckeln till långsiktig ekonomisk framgång.
På samma sätt kan du tänka kring skulder. Att betala av skulder kan vara en långsiktig process, men det behöver inte vara överväldigande. Sätt upp specifika mål för att betala av skulder och fokusera på en skuld i taget. Detta gör processen mer hanterbar och ger dig tydliga framsteg, som ger dig mer pengar över i månaden.
Förhandla fram mer pengar
Du kan få mer pengar över i månaden genom att förhandla om räntan på dina lån oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare, samtidigt kan du förhandla högre ränta på dina sparade pengar. Var inte rädd att kontakta din bank för att förhandla om räntor och avgifter.
Se över dina befintliga lån och kreditkortsskulder och undersök om du kan förhandla om mer fördelaktiga villkor eller eventuellt lägga om dina lån.
Skapa tydliga, mätbara ekonomiska mål för att hålla dig motiverad och fokuserad. Mål bör vara specifika och realistiska, vare sig det handlar om att bygga upp en extra buffert, spara för en resa eller betala av en kreditkortsskuld.
Investera för framtiden
Om du är en duktig förhandlare får du mer pengar över varje månad och hur ska du spendera dessa? Ett bra sätt är att sätta dig in i olika investeringsalternativ som passar din ekonomi. Det kan handla om ett vanligt sparkonto, ett ISK-konto, fonder, aktier eller en bostad, allt efter hur din privatekonomi ser ut.
Men var noga med att sätta dig in i vilka risker oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare, som är förbundna med dina investeringar. Det är viktigt att aldrig investera i mer än du har råd att förlora. En del investeringar kan ge större avkastning och vinst, men kan samtidigt innebära högre risker.
Spara pengar i vardagen
Matkostnader är ofta en stor del av de totala utgifterna i ett hushåll. Välj mat som är billig att laga och planera dina måltider i förväg för att undvika frestelsen att äta ute. Kreativa inköp och att handla efter säsong kan också minska matkostnaderna.
För att få ut så mycket som möjligt av din inkomst gäller det också att spendera dina pengar smart i övrigt. Bli en expert på prisjämförelser om du ska köpa dyrare produkter.
Du kan också oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare använda förutom jämförelsetjänster, olika köpstrategier som att utnyttja kampanjer, kuponger och bonusprogram för att få bästa möjliga pris på dina inköp. En del kreditkort kan ge fördelar på samma sätt som de kan öka skulderna. Genom att använda kreditkort med bonussystem kan du spara pengar på exempelvis flygbiljetter, bensin, mat och resor.
Det är alltid viktigt att vara väl insatt i vilka villkor som gäller när man väljer att handla med kreditkort. Samtidigt gäller det att betala dina räkningar i tid för att undvika onödiga påminnelseavgifter och förseningsränta.
Lär dig mer om ekonomi
Om du vill lära dig mer om ekonomi finns det en hel del att läsa och lära sig online. För att få ut så mycket som möjligt av dina pengar oavsett om du är låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare gäller det att skapa en strategi som passar just din ekonomiska situation.
Genom att skapa en unik ekonomisk strategi, sätta upp tydliga mål och vara proaktiv i din hantering av dina pengar kan du få dina pengar att räcka längre. Ta kontroll över din ekonomi och skapa en stabil grund för en framgångsrik ekonomisk framtid.
Vanliga frågor och svar
Nu har du kunnat läsa allt som har med låginkomsttagare, medelinkomsttagare och höginkomsttagare att göra. Om du vill veta ännu mer kan du alltid ta en titt här. Vi har nämligen samlat de vanligaste frågorna som rör låginkomsttagare, medelinkomsttagare eller höginkomsttagare här nedan.
Vad räknas som låg lön?
Man har en låg lön om man har en årsinkomst på mellan 111 175 kr till 140 700 kr.
Vad innebär låginkomsttagare?
En låginkomsttagare innebär att man ligger i den lägsta nivån när det kommer till löner i Sverige.
Vad är en medelinkomsttagare?
Medelinkomsttagare innebär att man har en årsinkomst på mellan 208 093 kr till 294 000 kr.
Hur mycket tjänar man som höginkomsttagare?
En höginkomsttagare har en årsinkomst på mellan 383 002 kr till 556 800 kr och därutöver.