Så sänker du din elräkning – 18 energisnåla tips
Priserna på el och energi skenar runt om i vårt avlånga land, det rapporteras om nya toppnoteringar på elpriset och det är fler än en som måste kolla sin elräkning mer än en gång för att tro sina ögon. Det är hårda tider vi lever i, och den oroliga omvärlden sätter även sin prägel på elförsörjningen.
Pandemin och kriget i Europa har varit med och ökat efterfrågan på en mängd varor, däribland energi, vilket i sin tur pressat upp priserna. Som vanlig småhusägare eller boende i lägenhet kan man lätt känna sig liten och maktlös, men det finns faktiskt saker som man själv kan göra för att kapa kilowattimmar och kronor på elräkningen. I den här artikeln ska vi ge 18 handfasta tips på vad du kan göra – både här och nu och inför framtiden – för att hitta smarta energieffektiviseringar och minska din elförbrukning.
Pressat läge för mångas plånböcker – det här kan du göra
Det är som sagt ingen hemlighet att många hushåll har det tufft just nu. Den stigande inflationen gör att den enskilde konsumenten får mindre för pengarna, samtidigt som elräkningarna blir allt högre.
För att ta kontroll över sin ekonomi gäller det att läsa på, göra aktiva val och försöka minska utgifterna där det går, förslagsvis genom att först göra upp en budget. Det gäller att kapa kostnaderna, och här spelar elanvändningen en viktig roll.
Energieffektivisera och spara tusenlappar
Vad man kan göra för att få ner sin elförbrukning skiljer sig mycket åt beroende på om man bor i hus eller lägenhet, men alla kan göra något. I grund och botten handlar det om att hitta sätt att använda mindre energi i vardagen. Det kan göras genom att
- Använda energin mer effektivt
- Välja energieffektiva produkter
Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja. ”Gör det här verkligen någon skillnad?” tänker du kanske. Faktum är att boendet är en stor utgiftspost för många, en del lägger halva lönen på kostnader för el, värme och vatten, så här finns tusenlappar att spara!
18 sätt att minska din energikonsumtion
Nedan följer 18 konkreta tips på vad du kan göra för att sänka din elräkning. Råden är indelade i olika kategorier – värme, vatten, belysning, vitvaror och hemelektronik. Starta enkelt och anamma ett råd inom varje kategori och du är på god väg.
3 tips för att spara på värmen
- Sänk temperaturen. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan du under vintermånaderna skära 5 % på energikonsumtionen. Se över ditt hem och sänk temperaturen i rum där du sällan är, och kom ihåg att dra ner värmen när du reser bort.
- Isolera dragiga fönster och dörrar. Har du inga gardiner eller persienner kan det vara en billig lösning att inhandla - de håller nämligen värmen inne och kylan ute.
- Se över ditt värmesystem. För dig som bor i hus kan det vara läge att skaffa en energieffektiv värmepump eller sätta upp solpaneler på taket. Det är en investering som kan kräva att du behöver ta ett snabbt och enkelt lån, men som vanligen också betalar sig själv inom några år.
Övergripande tips: Större investeringar i ditt hus kräver ofta planering och kan vara svåra att få grepp om. Vänd dig till din kommuns energi- och klimatrådgivare för att få gratis rådgivning och stöd i processen. Det finns också många privata aktörer som erbjuder vägledning och expertis till privathushåll och företagare som vill hitta sätt att ställa om. |
3 tips för att spara på vatten
- Duscha kortare tid. Stäng av kranen när du tvålar in dig och duscha lite mer sällan. För varje minut du kortar ner sparar du 10 liter varmvatten.
- Se över och byt packning på otäta kranar. Den mest onödiga förbrukningen är den du inte ens har glädje av.
- Skaffa snålspolande duschmunstycken. En lite större investering som också gör stor skillnad, samtidigt som du behåller samma komfort som innan.
3 tips för att spara på belysningen
- Släck efter dig. Kanske det mest uttjatade tipset när det kommer till energieffektivisering, men också ett av de allra enklaste att följa.
- Byt ut ljuskällor till LED. Dessa använder bara 20 % av den el som konventionella glödlampor gör, samtidigt som de håller mycket längre.
- Installera dimmer, rörelsevakter eller skymningssensor. Idag finns massor av smarta lampor med dimmerfunktion, som både sparar el och ger ett mysigt sken i rummet. För garageuppfarten kan du experimentera med rörelsevakter som aktiverar utomhusbelysningen när någon närmar sig, eller en skymningssensor som släcker det när morgonen kommer.
Övergripande tips: Se över ditt elavtal! Kanske kan du få ett mer förmånligt avtal om du byter elleverantör? Har du rörligt elpris kan du ibland gynnas av att gå över till ett fast pris. Med vissa avtal kan du även utnyttja faktumet att elpriset variera under dygnet, och därmed styra din elanvändning genom att exempelvis tvätta eller ladda din elbil på natten. Prata med ditt elbolag för att höra dig för. |
3 tips för att spara på vitvaror
- Använd energismarta program och tvätta endast fulla maskiner. Hushåll med resurserna. Många disk- och tvättmaskiner har i dag eco-program på lägre temperaturer som därmed drar mindre el. Undvik att förtvätta och låt tvätten lufttorka om du har möjlighet.
- Planera matlagningen. Använd eftervärme från plattan du just använt i stället för att sätta på en ny, spara varmt kokvatten eller använd vattenkokare.
- Håll rent och frosta av. Bildning av damm och intorkade fettrester omkring vitvarorna gör dem mindre energieffektiva. Detsamma gäller även stora klumpar is i frysen.
Övergripande tips: Ska du köpa ny diskmaskin, frys, TV eller rentav nya fönster? Håll utkik efter energimärkningen. Svanen, EQ, TCO och Energy Star är några exempel på märkningar som berättar mer om hur energieffektiv varan är. Med en bra märkning kan du få en produkt som drar 80 % mindre energi än den du hade tidigare. Du kan även välja att märka din el med Bra Miljöval – då är den garanterat 100 % förnybar och med omsorg om djur och natur. |
3 tips för att spara på hemelektronik
- Dra ur sladdar till prylar som du inte använder. Använd grenuttag för att smidigt bryta strömmen till flera enheter, så som TV eller laddare till mobil eller eltandborste. Många bäckar små, och en till synes liten energibesparing kan göra stor skillnad.
- Ha inget i stand-by. Använd i stället dina enheters energisparläge eller stäng av.
- Inventera ditt hem och hitta energitjuvar. Vi har många prylar omkring oss som vi kanske inte tänker på men som kan vara en riktig energibov. Fundera över vilka elektriska saker du har i ditt hem och se om det är någon du tycker är onödig.
Ingen kan göra allt – alla kan göra något
Vi befinner oss i en global energikris, och då kan det som enskilt hushåll bli lätt att känna sig obetydlig i sammanhanget. Men faktum är att hushållselen spelar en viktig roll i det stora hela. År 2020 stod tårtbiten bostäder och service för 40 % av den totala energianvändningen i Sverige.
Det är alltså nästan halva energianvändningen som bestäms av de nära fem miljoner hushåll som finns runt om i landet. Om vi tillsammans kan minska den förbrukningen så sjunker efterfrågan på energi, och det är i sin tur med och bidrar till att sänka elpriserna. Allt är ett system som hänger ihop.
Idag har vi större möjligheter än någonsin att ta kontroll över vår energianvändning. Med smarta val kan vi anpassa vår förbrukning och hitta innovativa lösningar. Energiproduktionen har också flyttats från att vara centraliserad och storskalig till att föregå alltmer på gräsrotsnivå. Idag kan du producera din egen el på taket eller i trädgården och sälja överskottet vidare. På så sätt får du mer över i plånboken vid månadens slut.
Vanliga frågor och svar
Jag bor i hus och har fått en väldigt hög elräkning. Vad kan jag göra för att minska min energianvändning?
Du kan försöka spara så mycket energi du kan – antingen genom att helt enkelt använda mindre el, vatten och värme eller genom att investera i mer energieffektiva vitvaror, hemelektronik och andra hjälpmedel. Du kan även se över ditt elavtal och se om du kan få ett mer förmånligt elpris hos ditt befintliga elbolag – eller hos en konkurrent. Vill du läsa mer tips anpassade för dig med villa, radhus eller sommarstuga kan du göra det i Energimyndighetens matnyttiga husguide.
Hur sätts elpriserna?
Priserna avgörs av flera olika komplexa faktorer. Grundläggande för prissättningen är olika prognoser över väntad tillgång och efterfrågan som görs ett dygn i förväg. Ökar efterfrågan stiger priset, precis som när utbudet sjunker. Ofta märker man inte av dessa svängningar eftersom de är så små, eller så har man som konsument ett fast elpris. Den pågående bristen på råvaror och inflationen har dock skapat större svängningar än vanligt.
Varför är inte elpriserna samma i hela Sverige?
Sverige är indelat i fyra elprisområden, vars skillnad i pris beror på var energiproduktionen i landet sker. Tillgången på el är större i norra Sverige eftersom majoriteten av den också produceras där. Därför är elen vanligen billigare där jämfört med i södra Sverige. Om elproduktionen i södra Sverige inte räcker till blir dessutom belastningen på elnäten från norr ännu högre, vilket kan leda till att man måste importera dyrare el från andra länder i stället.