Investering handlar om att få något att växa. Svenskar investerar allt mer pengar och i dag är det närmast en självklarhet att investera sina sparpengar istället för att ha dem hemma i madrassen där pengarna bara ligger och mister värde. Vill du börja investera pengar? Kanske har du sparat ihop en del pengar redan och vill komma i gång med investeringarna? Då har du kommit rätt! Men vi ska inte bara titta på det just nämnda, det kommer mycket mer nyttig och bra information till dig som vill investera dina pengar för att få dem att växa. Men innan vi kommer in på hur du får dina pengar att växa så snabbt och säkert sätt som möjligt, ska vi titta närmare på vilka typer av investeringsformer det finns på marknaden i Sverige.
När allt kommer omkring är det ju inte alla typer av investeringar som passar alla människor, eller plånböcker, för den sakens skull. En del ekonomier passar bättre för vissa typer av investeringar, man kan säga att en miljonär inte stoppar sina pengar i en spargris, eftersom de helt enkelt inte skulle få plats. För ett barn är det däremot en trevlig och pedagogisk sparform. Häng med på en fartfylld resa när vi åker raka spåret till finansvärldens hetaste spartips.
Investera nu – men hur?
För att få förståelse för hur du kan spara pengar och sedan investera dem, behöver vi titta närmare på vilka typer av sparformer det finns. Men innan vi kommer in på det ska vi slå fast en sak. Vad är egentligen skillnaden på att spara pengar och att investera? I grund och botten är det ingen skillnad, men det är inte hela sanningen. För att spara pengar betyder ju i själva verket att du bara lägger dina pengar på hög, eller exempelvis i en spargris, som nämnt ovan. När du investerar köper du saker för dina pengar.
Kort sagt köper du saker som du förväntar ska öka i värde. På det viset blir din investering mer värd. Men hur i hela friden ska man kunna veta vad som kommer att öka i värde, tänker kanske du? Det ska vi tala om, läs vidare här så får du lite bra tips längre fram i texten på vilka saker som förväntas öka i värde. Det är alltså inte din gamla dammsugare det handlar om, bara för att förtydliga det hela. I stället handlar det i mångt och mycket om fastigheter eller värdepapper, men det finns i själva verket också andra investeringsformer som kan vara mer eller mindre säkra.
Säkerheten är avgörande när man investerar. Det allra säkraste är självklart – förutom spargrisen – ett sparkonto på banken. Genom att spara dina pengar på ett sparkonto i stället för att köpa fonder, aktier eller göra en investering i en bostadsrätt, kan du vara säker på att du aldrig förlorar dina pengar. Därför är det den säkraste sparformen. Men det är även den sparformen som ger minsta möjliga avkastning – alltså vinst. De flesta sparkonton i Sverige har en inlåningsränta på mindre än, eller omkring, 1%, vilket är mycket lite.
Det skulle helt enkelt krävas enorma summor pengar som skulle behöva stå i banken i flera hundra år, för att du ens skulle märka av värdeökningen med en så låg ränta. Låter inget vidare, eller hur? När du har gjort upp en budget över hur mycket du kan spara och investera varje månad är det bara att välja en investeringsform som ger dig valuta för pengarna. Det för oss vidare till alla andra spar- eller investeringsformer som finns i Sverige.
Säkra investeringsformer i Sverige
1. Bostadsrätt
En bostadsrätt är en form av mellanting mellan ett hus och en hyreslägenhet. Du äger rätten till din bostad. Bostadsrätter är vanliga i de större tätorterna i Sverige, och eftersom bostadsbristen är så omfattande i just tätorterna har dessa typer av fastigheter haft en mycket stor värdeökning på senare år. Och när det handlar om investering är detta en investeringsform som har blivit mycket populär. Många personer ser det som ett plus att de kan leva och bo i sin investering. Att köpa en bostadsrätt och leva i den i många år framåt för att sedan kunna sälja och göra en stor vinst, är för många den perfekta investeringen.
Är bostadsrätter en säker investering?
Ja, det är självklart inte möjligt att svara på om bostadsmarknaden kommer att uppleva en tillbakagång i framtiden, men ingenting tyder på detta.
2. Fonder
Att investera i fonder har blivit allt mer populärt. En fond är en portfolio som samlar flera olika aktier. Det kan exempel vara en mixfond. Precis som namnet antyder handlar det om en fond med en mix av olika aktier. Men det finns också fonder som specialiserar sig på ett visst område såsom gröna bilar. Alla aktier i fonden är då från företag som producerar el-bilar exempelvis.
Är fonder en säker investering?
Ja, man kan säga att fonder är en säkrare investering än exempelvis aktier. Varför? Eftersom en fond består av flera olika aktier, från flera olika typer av bolag eller från bolag inom samma bransch så är det inte troligt att alla bolag kommer att gå dåligt samtidigt. Det betyder att det ska ske extrema saker på aktiemarknaden för att din investering ska påverkas nämnvärt. Med det sagt ska man veta att alla investeringar är som att spela tärning, man vet aldrig vad som kan hända, och därför bör man aldrig investera mer än man har råd att förlora.
3. Köpa hus
Att köpa hus är i princip samma sak som att köpa en bostadsrätt och fungerar i princip på samma sätt. Ett hus är även en investeringsform som du kan bo i. Det är attraktiv för många eftersom det är en praktisk investering. Om du investerar i aktier, måste du ändå ha en bostad. Men med ett hus som investering behöver du inte spara så mycket mer pengar vid sidan om – det vill säga att det kräver att du är relativt säker på att ditt hus kommer att stiga i värde. Annars kan det ju bli en dålig affär.
Är det en bra investering att köpa ett hus?
Både ja och nej. Det beror helt enkelt på var och vilket typ av hus du har tänkt dig att köpa. Om du har tur köper du ett billigt hus i ett område som inte är särskilt populärt just nu. Du renoverar huset och bor i det i många år. När det är dags att sälja har området, som huset ligger i, blivit jättepopulärt och huspriserna har därför skjutit i höjden. Då gör du förmodligen en jättestor vinst på ditt hus.
Men det kan även gå åt andra hållet. Ett område som är populärt i dag, kan efter några år bli nedgånget och då kan priserna på husen i området sjunka. Har du då tagit ett stort lån på ditt hus, kan det bli en förlustaffär den dagen du ska sälja.
4. Aktier
Aktier är en av de vanligaste formerna för investering och för att spara pengar i Sverige. Man kan säga att köpa ett hus eller en bostadsrätt låser fast dina pengar på ett annat sätt än när du sparar i fonder och aktier. Dina fonder såväl som dina aktier, kan alltid säljas. Du kan helt enkelt alltid ta ut dina pengar, om du skulle behöva dem.
Är det bra att investera i aktier?
Ja, om man tittar på aktiemarknaden helt generellt så stiger den för varje år. Visst finns det en del aktier som går ner. Det kan handla om olika branscher som går dåligt eller specifika bolag som styrs och leds på gammalmodigt vis. Det gör att produkterna inte blir uppdaterade och försäljningen sjunker, vilket resulterar i att aktierna blir mindre värda. Men om du läser nyheter och följer världspolitiken något så när, bör du inte ha några problem med att klura ut vilka aktier, eller bolag, du bör investera dina pengar i på aktiemarknaden.
5. Tomt
Sist men inte minst ska vi ta upp lite kring att investera i en tomt. Man kan säga att en tomt kan ge en bra avkastning om du köper en tomt som blir värdefull i framtiden. Det kan exempelvis vara om kommunen ska bygga en väg på din tomt eller om det ska bli till ett bostadsområde.
Bör man investera pengar i en tomt?
Ja, det kan i själva verket vara en bra idé. Men gör rätt för dig och kontakta den kommun som tomten tillhör och hör dig för om detaljplaner och framtidsutsikter i området runt tomten. Din avkastning blir inte högre om du i framtiden inte kan sälja tomten till ett högre pris än det du själv har betalat för tomten.
Hur gör man för att komma i gång?
Om du ska börja investera bör du tänka på lite olika saker. Det kan finnas några praktiska saker du borde ordna innan du kan komma i gång. Nedan följer en generell checklista till dig som ska börja investera:
- Gör en budget, för att se hur mycket du kan investera eller spara per månad
- Titta närmare på vilken typ av investerings- eller sparform som passar dig, beroende på vilken avkastning du villa ha för dina pengar.
- Kontakta din bank för att öppna sparkonto/aktiekonto/fondkonto
- Kontakta en fastighetsbyrå (endast om du ska investera i bostadsrätt, hus eller tomt)
- Gör din investering