Starta eget aktiebolag - så kommer du i gång!
Att starta eget företag är mångas stora dröm i livet, och visst är det ofta både en ekonomiskt lönsam och lärorik resa. Som med allt annat här i livet finns det förstås även en del risker med att starta aktiebolag, därför bör du läsa på så mycket som möjligt om ämnet innan du sätter igång. I den här guiden får du lära dig om vad helt precis ett aktiebolag är och hur det fungerar, vad som krävs för att starta aktiebolag, hur det går till och annan nyttig information om just aktiebolag.
Hur fungerar ett aktiebolag?
Ett aktiebolag eller AB som det ofta förkortas till är ett företag där delägarna inte själva ansvarar för företagets eventuella skulder, vilket är både tryggt och fördelaktigt om du skulle behöva låna pengar inom bolaget. Du söker själv om att registrera ett aktiebolag, och du bör vara beredd på att du faktiskt kan få avslag om du av någon anledning inte har lämnat in alla nödvändiga uppgifter eller gjort fel i din ansökan.
Starta aktiebolag - steg för steg
När du har din affärsidé och plan utarbetad, och har bestämt dig för att starta ett aktiebolag, så ska du igenom en process för att få ditt aktiebolag godkänt och registrerat. Processen ser ut som följer:
- Skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Detta görs till Bolagsverket
- Skicka in ett bankintyg till Bolagsverket, utfärdat av din bank
- Ansök om godkännande för F-skatt till aktiebolaget hos se
Starta aktiebolag - checklista
När du skickar in din ansökan om att starta aktiebolag krävs det att du registrerar en hel del uppgifter om dig och ditt nya bolag. Du behöver bland annat uppge följande uppgifter för att söka om att registrera ditt aktiebolag:
- Namn eller namnförslag
- Beskrivning av bolaget
- Adress och kontaktuppgifter
- Vem som är stiftare av aktiebolaget (aktieägare)
- Vilka som är styrelseledamöter i bolaget
- Vem som är revisor
- Hur många aktier varje delägare har samt priset på aktierna
- Bankintyg
Krav om aktiekapital
Förutom ansökningsprocessen krävs det även att du har ett kapital på minst 25 000 kronor för att kunna starta ett privat aktiebolag. Detta kapital kallas för aktiekapital, och ska betalas in till banken för att du ska kunna få ett intyg att skicka in till bolagsverket. Upp till hälften av beloppet från ditt aktiekapital får användas av företaget, så länge de används som investeringar på tillgångar som kommer att finnas kvar i bolaget.
Aktiebolag som företagsform
Att starta ett företag kan i många fall vara en riktigt smart investering. När du ska starta företag ska du först och främst välja vilken bolagsform som passar dig och ditt nya företag. Ett aktiebolag kan ge lägre skatt än ett Handelsbolag (HB), men är knepigare att ansöka om och driva. Ett handelsbolag har minst två delägare och skattereglerna är mer eller mindre samma som för en enskild firma..
I det här avsnittet går vi igenom de tre vanligaste företagsformerna, så att du kan göra en jämförelse och försäkra dig om att ett aktiebolag är det som passar dina företagsdrömmar allra bäst.
Aktiebolag
Ett aktiebolag kan startas av en eller fler personer och är en vanlig företagsform i Sverige. För att starta upp ett aktiebolag krävs det att du har ett aktiekapital på 25 000. I den här artikeln går vi in i detalj med hur ett aktiebolag fungerar och hur du registrerar ett aktiebolag.
Enskild verksamhet
Det här är ett alternativ till dig som ska starta företag på egen hand. Det är gratis att starta och registrera, men du som privatperson är ansvarig för eventuella skulder, vilket gör det till en mer riskabel lösning än ett aktiebolag - däremot är det kostnadsfritt att starta upp.
Handelsbolag
Detta är också ett kostnadsfritt alternativ, men precis som med enskild verksamhet är du själv ansvarig för eventuella skulder i företaget. Ett handelsbolag är ett bra alternativ om ni är två eller fler personer som ska starta upp ett företag.
6 tips till dig som vill starta aktiebolag
Det är mycket att tänka på när du ska starta eget företag, speciellt om det är första gången. Men låt inte detta hindra dig, att starta och driva sitt eget företag är både lönsamt, roligt och lärorikt om det görs på rätt sätt. För att du ska lyckas med ditt bolag så har vi gjort en lista över några tips som du förhoppningsvis kan dra nytta av innan du sätter i gång.
1. Testa din affärsidé:
Det är viktigt att du har en idé som håller så att det blir mödan och pengarna värt i slutändan. Gör därför en utarbetad affärsplan för att konkret peka ut vad det är företaget driver med, vem målgruppen är, var kunderna finns, hur mycket det kommer att kosta, vad du förväntas tjäna, med mera. Ju mer specifik du är i din affärsplan desto lättare blir det att gå från idé till verklighet.
2. Undersök marknaden:
Du bör vara helt säker på att det faktiskt finns en efterfrågan på den produkt/produkter eller tjänst som du har tänkt att erbjuda. Därefter bör du också undersöka konkurrensen på marknaden, vilka konkurrenter finns det och hur utmärker du dig med ditt nya bolag?
3. Be om råd
Våga fråga! Använd ditt kontaktnät till att be om råd när det kommer till allt från idéutveckling till marknadsundersökning och differentiering. Ibland kan det vara värt att betala lite för ta hjälp av en expert.
4. Ha koll på registreringsprocessen
När du ska starta aktiebolag så krävs det att du själv registrerar företaget hos Bolagsverket. Det är därför otroligt viktigt att du har koll på ansökningsprocessen och vilka uppgifter och intyg som krävs av dig, annars riskerar du att få avslag på din anmälan.
5. Tilläggstjänster och samarbeten
När du väl har registrerat ditt företag börjar äventyret på riktigt. Här krävs det att du har tänkt igenom vilka tjänster du kommer att använda i ditt bolag, allt från marknadsföring till bank och bokföringstjänster. Kommer du att arbeta med leverantörer eller återförsäljare av något slag? Se till att välja rätt tjänster och avtal!
6. Aktiebolagets ekonomi
Sist men inte minst är det förstås riktigt viktigt att du har ordentlig koll på ekonomin för ditt nya bolag. Som vi har talat om tidigare så krävs ett aktiekapital på 25 000 för att starta upp ditt aktiebolag. Bortsett från detta bör du förstås ha en plan över hur du ska finansiera bolagets många utgifter. Det är nödvändigt att ha ett startkapital eftersom att de allra flesta företag har en förhållandevis lång startsträcka innan det blir ekonomiskt lönsamt för bolaget.
Aktiebolag ordlista
Nu har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på det här med aktiebolag och hur det fungerar. För att uppfriska minnet och tydliggöra guiden ännu mer så kommer här en liten ordlista, den kan du ta hjälp av när du ska starta aktiebolag. Lycka till!
Aktiekapital
Ett aktiekapital är de pengar du behöver för att starta ditt aktiebolag, i nuläget ligger aktiekapitalet på minst 25 000 svenska kronor. Hälften av detta belopp får användas till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i bolaget.
Aktieägare
De personer eller företag som äger aktier i aktiebolaget kallas för aktieägare.
Bankintyg
Ett bankintyg är ett av kraven för att du ska kunna registrera ditt aktiebolag. Du söker om ett bankintyg hos din bank, och får då även en bankkontakt och ett konto till ditt aktiekapital. Först när du har fått ditt bankintyg kan du slutföra registreringen av ditt aktiebolag.
Bolagsverket
Det är Bolagsverket som registrerar och granskar företag och föreningar i Sverige, det är hit du skickar din ansökan om att starta aktiebolag och de har även en massa nyttig information på deras hemsida.
F-skatt
F-skatt står för företagarskatt och innebär att du som företagare själv betalar in skatt på egna utgifter och inkomster. Du ansöker om F-skatt på veksamt.se i samband med din registrering av aktiebolag.
Registreringsbevis
När ditt aktiebolag är registrerat hos Bolagsverket så får du ett registreringsbevis som fungerar som ett kvitto på att du har registrerat till bolag
Revisor
Många företag använder sig av en revisor för att granska bolagets årsredovisning. En revisor är en trygg lösning för många bolag eftersom de granskar och undersöker bolagets transaktioner och andra händelser och bedömer risker.
FAQ - Vanliga frågor
Vem kan starta aktiebolag?
För att starta ett aktiebolag ska du i regel vara över 18 år och konkursfri. Du kan starta ett aktiebolag ensam eller tillsammans med en eller fler personer.
Vad krävs för att starta aktiebolag?
För att starta ett aktiebolag behöver du ett aktiekapital på 25 000 svenska kronor. Du behöver även tillhandahålla en rad olika uppgifter till Bolagsverket, bland annat bankintyg och information om bolaget.
Vad är fördelarna med ett aktiebolag?
Du kan starta aktiebolag både ensam och tillsammans med andra personer, ägaren av bolaget har inte själv ansvar för företagets eventuella skulder.
Hur lång tid tar ansökningsprocessen för aktiebolag?
Första delen av processen ansvarar du själv för (samla ihop och skicka in nödvändiga uppgifter). När ansökningen når Bolagsverket är handläggningstiden ca 7 arbetsdagar.