Det här skulle kunna vara ytterligare en artikel om varför du ska investera i fastigheter, aktier, guld etc. Men det här handlar om något annat, något viktigare skulle man kunna säga. Den här texten är för dig som undrar hur människor tänker kring sig själva och kring ekonomi, en text för dig som vill ha lite försprång jämfört med alla andra därute när det gäller din privata ekonomi. Det handlar om varför du ska investera, inte hur eller vad du ska investera i. Du som vuxen människa vet bäst hur du ska investera pengar.
De två frågorna vi ska besvara är:
1. Hur prioriterar vi rent mentalt när vi ska tänka ekonomiskt?
Och ännu viktigare:
2. Hur borde vi tänka för att bli lyckligare och mer ekonomiska samtidigt?
För att kunna besvara det så måste vi gå in på vad det är som driver och motiverar oss som människor. Det finns tre grundläggande drivkrafter enligt socialpsykologin som gör att vi beter oss på det ena eller andra sättet.
Den första principen är att människor strävar efter att försöka förstå och förutsäga händelser i sin omgivning för att få belöningar. Det vill säga att vi som människor vill förstå vad som händer oss, planera vårt liv på bästa sätt och gör det vi kan för att må bättre.
Den andra principen är att människor vill känna tillhörighet och gillande från en grupp som man respekterar. Vi vill helt enkelt få vara med i en viss grupp och bryr oss därför om vad den här gruppen tänker om oss. Till arbetskamraterna på jobbet eller i sitt fotbollslag.
Den tredje drivkraften säger att människor vill se sig själva och människor som de kopplar till sig själva, i ett positivt ljus. Det vill säga att vi bryr oss om vår familj, håller på vårt land i stora tävlingar eller att vi gärna vill se att det talas väl om stadsdelen där vi bor.
Du känner säkert igen dig själv i någon eller flera beskrivningar… Men vad har detta med ekonomi att göra? Låt oss ta ett bilköp som exempel:
Första principen: Säg att man exempelvis skulle må bättre av att köpa en ny bil eftersom att vi har en grundläggande strävan efter frihet och kontroll över livet. Man vill inte vara beroende av väder eller busstider för att ta sig från en plats till annan. Men det kanske också blir lättare att söka jobb som ligger längre ifrån där vi bor vilket gör att det finns en investeringstanke i det hela. Alltså: “Om jag köper en bil så kan jag få ett jobb där jag tjänar mer än vad bilen kostar mig per månad.” När man ska investera sin tid och sina resurser så är det alltså av vikt att titta på ifall bilen som investering ger oss en belöning eller inte (efter hur vår livssituation ser ut eller skulle kunna se ut ifall vi hade en bil).
Andra principen: Vidare så gör bilen att man kan hälsa på släktingar och vänner oftare eftersom att distansen nu inte längre är ett hinder. En annan sak är att man köper bil tillsammans med någon som man känner tillhörighet med och på så sätt delar kostnader för inköp och service. Det viktigaste då är att ha tydliga regler för användningen, ifall bilen går sönder, en av delägarna vill sälja m.m.
Tredje principen: Vi vill investera i det som gör att vi kan se oss och de vi bryr oss om i ett positivt ljus. Man blir inte bara en bilägare när man köper bil utan vad representerar bilen som investering för dig? Vad gör det för självkänslan att kunna ha frihet att röra sig, kunna åka varsomhelst samt ta egna beslut om när och hur jag ska ta mig någonstans? Även här finns en god ekonomisk avvägning att göra mellan att äga en bil eller köpa busskort för hela familjen. Ifall busskortet och bilen innebär samma kostnad så väger det förmodligen över att köpa en billig bil istället för ta sig fram kommunalt.
Kan man dessutom köpa en begagnad bil och vara en del av den cirkulära ekonomin så är det förstås bra. Alternativet är att man leasar en bil för en fast månadskostnad - idag finns en uppsjö erbjudanden för privatpersoner. Det går slutligen att se bilen som ett eget företag genom att hyra ut den då man själv inte använder den. Då kan det till och med vara värt att låna pengar för att investera. Det finns nämligen olika företag för att hyra ut sin egen bil till exempel snappcar.se och gomore.se. Se där, helt plötsligt har vi en bil som vi också tjänar pengar på - vad säger det om ens entreprenörsanda?
Bilen är såklart bara ett exempel. Meningen med den här texten var att belysa att vi alla är människor och det är normalt att agera efter de grundläggande drivkrafter vi har av personlig frihet eller att tillhöra en viss grupp.
Men den andra frågan då, den om hur vi borde tänka?
Ett enkelt test är att ställa sig frågan: “Om jag gör den här investeringen, tjänar jag/vi något på det”? Om svaret är ja, då är investeringen både rationell och mänsklig. Man kan såklart göra felinvesteringar som man då lär sig massor av, vi kan kalla det för en “läropeng” vilket i sig är en god investering. Det är såklart viktigt att man har en plan för att lösa kostnaden av sin “läropeng”.
Man måste som sagt inte alltid tjäna pengar på sina investeringar utan ibland handlar det om att investera i sig själv för att man som människa förtjänar att må bättre
Men hur tänker du nu? Vad har du för investering som du borde göra som får dig och dina närmaste att må bättre?