Det har blivit dags att göra ett djupdyk ner i den stora tjocka historieboken för att försöka besvara frågan ”Vem uppfann den svenska ekonomin”? I det här blogginlägget kommer vi även gå in på de två tyngsta begreppen inom ekonomi, nationalekonomi och företagsekonomi. Vad innebär egentligen dessa olika spår och hur skiljer de sig åt. Förhoppningsvis kommer du lära dig något nytt på den här korta resan genom ekonomins underbara värld. Blir du inte mätt på kunskap om det ekonomiska systemet passar vi också på att tipsa om några intressanta podcasts på ämnet. Trevlig läsning!
Företagsekonomi eller nationalekonomi, vad innebär begreppen?
Låt oss börja med att definiera ordet ekonomi, ett ord som ursprungligen kommer från grekiskan. Ekonomi som begrepp innebär ”läran om hushållande med begränsade resurser i ett tillstånd av knapphet”. Ytterst förvirrande kan tyckas. Det svenska ordet ekonomi används i vardagligt tal i mycket bred bemärkelse och kan syfta på både system för resurshantering och det vetenskapliga studiet av ett sådant system. Det är nu vi kommer in på de två grenarna nationalekonomi och företagsekonomi. Många känner nog igen dessa begrepp från universitetsvärlden men vad innebär de i praktiken och hur skiljer de sig från varandra? Läs mer om detta nedan!
Nationalekonomi: Nationalekonomi är ett något mer akademiskt begrepp än företagsekonomi och innefattar frågor som ekonomisk tillväxt, konjektursvängningar, inflation och räntor. Att studera nationalekonomi är relevant ur ett samhällsperspektiv eftersom man tittat på hur människor fattar beslut, och om hur dessa beslut sedan påverka dem själva, andra men även samhället och dess ekonomi. Typiska frågor som en nationalekonomi undersöker är; ”Vilka faktorer bestämmer utfallet i en löneförhandling?”, ”Vad blir effekten av olika typer av konkurrenspolitisk?” och ”vilken är effekten av att Riksbanken sänker reporäntan?”. Detta är viktiga frågor som rör oss alla. Många nationalekonomer jobbar därför i den offentliga sektorn men givetvis hittar vi dem även inom bank- och finanssektor samt i de stora företagen.
Företagsekonomi: En vanlig definition av företagsekonom är kunskap om hur man som företag brukar, ransonerar och fördelar sina begränsade resurser. En kärnfråga i företagsekonomi är hur ett värde skapas som företag kan få ersättning för och hur effektivitet uppnås på kort och lång sikt. Enkelt utryckt, hur man går med vinst. Trots detta tydliga fokus på vinstmaximering räknas även icke-vinstdrivande organisationer in i vetenskapen om företagsekonomi. Inom området finns det många olika riktningar att ta när det gäller arbetslivet. Den vanliga inriktningen är redovisning men även marknadsföring och entreprenörskap återfinns inom företagsekonomin.
Men vem uppfann då den svenska ekonomin?
Givetvis är detta inte en enkel fråga och det finns därför inget enkelt svar. Den svenska ekonomin har präglats av vår utveckling från jordbruk till dagens tjänstesamhälle. Grunden till vår ekonomi läggs under stenåldern då vi är en jägar-samlar-ekonomi. När jordbruket introduceras förändras dock allt och vår ekonomi börjar kretsa kring jordbruket, vi handlar dock fortfarande med varor fram till järnåldern då penninghantering förekommer för första gången i Sverige. Under medeltiden växte vår internationella handel och Visby blev ett viktigt centrum för kontakt med Europa. Sedan dessa kan man säga att Sverige varit ett exportberoende land, vilket vi är än idag. För att återigen försöka knyta an till frågeställningen kan vi konstatera att det inte finns ett speciellt skeende eller en person som uppfann ekonomin. Det handlar snarare om flera århundraden av utveckling av det ekonomiska systemet som lagt grunden till det vi kallar ekonomi idag.
De 5 bästa ekonomipoddarna just nu!
Är du nyfiken på att lära dig mer om vår ekonomi, hur allt hänger ihop och fungerar? Då tycker vi att du ska ladda ner en riktigt bra ekonomipodcast. Det finns en hel uppsjö med poddar att välja mellan där ute. Nedan har vi listat våra fem favoriter. Trevlig lyssning!
1. Aktiepodden
En podd för dig som vill fördjupa dig i den underbara världen av aktier. Bakom podcasten står Sveriges största organisation för aktiesparare. Kunskapsnivån ligger på en hyffsat lätt nivå och programledarna pratar
2. Rika tillsammans
Lyssna på när Jan och Caroline Bolmeson berättar hur vi kan bli rika tillsammans! Podden startades reda 2017 och varje vecka kommer det ett nytt avsnitt med ett spännande tema. Ämnena rör allt från fondrobotar till Bitcoin och generella spartips, allt med fokus på privat sparande. Många avsnitt bygger dessutom på lyssnarnas och läsarnas frågor, så kanske ett bra tillfälle att själv bidra med något du undrar över?
3. Avanzapodden
En omtyckt podcast med ekonomerna Johanna Kull och Nicklas Andersson i spetsen. En lättbegriplig podcast för dig som vill lära dig mer om privatekonomi. Bland annat lyfter Johanna och Nicklas fram aktuella trender och frågor, samt varvar detta med tips och råd hur du ska tänka när du investerar.
4. Plånboken
Inte en podcast i klassisk bemärkelse eftersom detta är et program från Sveriges Radio P1. Det går dock utmärkt att lyssna på den i podcastformat. Detta är riktig allmänbildning och en produktion som håller hög nivå. Varje vecka besvaras frågor från lyssnarna, till exempel; Hur påverkas din privatekonomi om du är gift, hur förhandlar du ner boräntan och vad gör du egentligen om affären vägrar att hjälpa dig när det visar sig att produkten du köpte var felaktig?
5. Börspodden
Varför inte nörda ner dig en stund i börsen? Detta är ingen podd för nybörjare utan intresset för börsen bör finnas där från början eftersom du här får mer djupgående analyser. För att göra det lite mer lättsamt innehåller avsnitten också intervjuer med svenska näringslivet.
Ekonomi- och låneskolan
Ekonomi och lån är två begrepp som ofta förekommer i samma kontext. I dagens samhälle är det få människor som går genom livet utan att ta ett enda lån. Att låna pengar är dock inget nytt påfund, redan för 4000 år sedan förekommer lån i historieböckerna. På den här tiden var det dock inte pengar som var valutan utan återbetalningen skedde ofta i spannmål eller kreatur. Säkerhet för lånet kunde vara allt från ens hus till en familjemedlem. I Sverige kunde medborgana börja låna pengar 1656 när den första banken startades. Under åren som följde fortsatte efterfrågan på kredit att öka. Idag har vi flera olika lånetyper än någonsin tidigare, bostadslån, SMS-lån och Blancolån är bara några av alla olika typer av lån en privatperson kan ta. Hos oss på Ferratum har vi specialiserat oss på Blancolån, ett smidigt lån där du varken behöver lämna ditt hus eller en familjemedlem som säkerhet. Faktum är att du inte behöver lämna någon säkerhet alls. Lånet finns till för livets alla överraskningar och för att det ska vara enkelt för dig att låna pengar när du behöver det. Läs mer och ansök om vårt Blancolån här!