Att flytta ihop med en människa man tycker om kan vara något av det roligaste som finns. Att ha ett gemensamt hem och spendera mer tid tillsammans är något som många ser som ett naturligt nästa steg i en relation. Det finns dock en hel del juridiska och ekonomiska aspekter av att flytta ihop som det är bra om man har koll på. I det här inlägget ska vi kortfattat redogöra för de viktigaste sakerna att tänka på när man flyttar ihop, först ska vi reda ut när man egentligen kan bli sambo. För att flytta ihop med en annan person behöver du ha fyllt 18 år, är du yngre behöver du tillåtelse av en förälder eller vårdnadshavare. För att räknas som sambo i juridisk mening behöver man ha bo tillsammans i ett parförhållande där ett samliv ingår, man behöver också bo tillsammans under mer stadiga förhållanden och ha ett gemensamt hushåll där man delar på utgifter.
När man flyttar ihop lyder man automatiskt under det som kallas sambolagen, en lag som reglerar vad som gäller rent juridiskt när man blir sambos. Lagen har kommit till för att skydda den svagare parten vid en separation och gäller enbart ert gemensamma boende, bohag och husgeråd i den bostaden. Utgångspunkten för lagstiftningen är att det, när man lever tillsammans i ett parförhållande utan att vara gift, succesivt uppstår en sammanflätning av de två sambornas ekonomi. Det vanligaste är inte att man skriver avtal som sambos, vilket vi ska gå in mer på snart, därför ansåg man att en stark sambolagstiftning var viktig att ha vid en eventuell upplösning av förhållandet. Om en samborelation tar slut ska det gemensamma boendet fördelas mellan de två parterna. Detta innebär med andra ord att ni båda kommer ha rätt till hälften av ert gemensamma boende. Ett kryphål i lagen är dock om du har valt att flytta in i din sambos befintliga bostad, då undantas man från den här regeln och det kan bli svårare att kräva ekonomisk ersättning vid separation. Värt att notera är också att din parter faktiskt kan ha rätt till saker som du har köpt till er gemensamma bostad under tiden ni bott ihop. Hyr ni istället en bostad ihop ska ni göra en bedömning av vem av er som är i stört behov av att bo kvar i bostaden. Det går att avstå helt från sambolagstiftningen men då krävs att man skriver ett så kallat samboavtal.
Ett samboavtal är ett avtal mellan två personer som bor ihop. Avtalet talar om hur bostaden och saker ska fördelas om ni separerar eller om en av er skulle gå bort. Du kan till exempel i ett samboavtal avtala bort din parters rätt till dina tillgångar, detta kan vara bra om den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betydligt fler möbler. Att skriva ett avtal när man är nykär och spänd på att flytta ihop är inte det mest romantiska. Det är dock viktigt att se över din ekonomiska situation och fundera på vad som skulle hända med den vid ett eventuellt uppbrott.
En annan viktig sak att tänka på när man flytta ihop är att teckna en hemförsäkring åt er båda. Detta blir extra viktigt att komma ihåg om den ena personen flyttar in hos den andre.
7 smarta tips på hur du håller ihop med din sambo
Att gå från att ha bott själv och kunnat göra precis på ditt eget sätt till att flytta ihop med en annan människa kan vara en stor omställning. Att bli sambo med någon kräver ofta en del uppoffringar för att få sambolivet att flytta på så smidigt som möjligt. Nedan listar vi några tips för att underlätta flytten.
- Tänk på att hemmet nu är gemensamt - Om ni väljer att flytta ihop i den enas lägenhet kan det lätt infinna sig en känsla av att den ena partnern ”flyttar in”. Det är dock viktigt att tänka på att hemmet nu blir ert gemensamma. Kanske innebär detta att den som bor i lägenheten behöver göra lite förändringar för att den andra ska få plats och känna sig hemma i den nya bostaden.
- Kom överens om disken – Denna vardagliga syssla som orsakar så mycket konflikt är lika bra att ta tag i direkt. Gillar du verkligen inte att diska? Kom överens med din sambo och dela upp de tråkiga uppgifterna emellan er.
- Det slitna uttrycket ”kommunikation är A och O” stämmer – Även om ni varit tillsammans länge blir det något annat när man bor under samma tak. Dina dåliga vanor och sämre sidor kommer blottas förr eller senare så det är lika bra att kommunicera detta direkt. Har du ett fruktansvärt morgonhumör? Ta upp detta med din sambo så kan ni undvika många onödiga konflikter.
- Visa hygienhyfs – Vi är bara mänskliga och ibland klipper vi naglarna eller topsar öronen. Se bara till att städa undan efter dig, det ska inte din sambo behöva göra.
- Köp något gemensamt – För att stärka ”vi” känslan kan det vara en god idé att investera i en gemensam möbel, kanske en soffa eller en ny säng.
- Prata pengar – Många drar sig för att diskutera pengar med sin parter och nej det är kanske inte det mest romantiska samtalet att ha kring matbordet. Det är dock viktigt att förr eller senare diskutera hur ni vill dela upp de nya gemensam utgifterna emellan er.
- Gå inte och lägg er osams – När man inte är sambo kan man enkelt avsluta ett bråk genom att gå hem. Bor man ihop blir detta betydligt svårare och det kan därför vara en god idé att försöka påminna er själva om att aldrig gå och lägga sig osams.
Ekonomiskolan
Våga prata pengar! Vi är alldeles för många som tycker det är känsligt att lyfta ekonomiska frågor med den vi bor ihop med. Vi på Ferratum älskar att prata om ekonomi och vi hjälper er gärna om ni har frågor. Det finns några ekonomiska aspekter att ta i beaktning när ni flyttar ihop. Tar ni till exempel ett gemensamt lån är ni båda återbetalningsskyldiga för hela lånet. Om ni väljer att börja spara på ett gemensamt konto när ni flyttar ihop ska ni inte glömma att båda bör stå på kontot för att undvika konflikter vid en eventuell separation. När man ska flytta ihop med någon är det vanligt att man vill köpa gemensamma möbler eller kanske göra en renovering. På Ferratum erbjuder vi trygga Blancolån utan säkerhet som kan var en stor hjälp för er när ni ska börja ett nytt gemensamt liv ihop. Kontakta oss så berättar vi mer!