Handen på hjärtat, hur bra koll har du på din privatekonomi? Vilka är dina största utgifter varje månad och hur mycket får du i inkomst? Många har väldigt dålig koll på sin egen ekonomi, kanske orkar man bara inte sätta sig in i den, eller vet man helt enkelt inte i vilken ände man ska börja. Dagens blogginlägg syftar till att ge dig en större inblick i din egen ekonomi med hjälp av smarta appar och budgetering. Vi på Ferratum hoppas att du ska få några nya perspektiv på hushållsekonomi och bli motiverad att själv dra igång och budgeterar!
Låt oss börja med det gamla hederliga fenomenet ”hushållbudget”. Syftet med en sådan är inte att räkna varenda krona du har i plånboken och på banken, utan att få en överblick över dina samlade intäkter och utgifter. Det viktigaste att ta med är dina stora fasta utgifter, till exempel hyra och mat, samt någon form av ”allt annat” budgetpost. Du kan göra din budget på vecko- eller månadsbasis, beroende på vad som passar dig och dina behov. När du får kolla på dina inkomster och utgifter blir det också tydligt vart pengarna tar vägen varje månad och om det finns någon post i budgeten du kan dra ner på. Nedan kommer vi ge dig en enkelt 3 stegs guide för att du ska kunna sätter igång med din egen hushållsbudget men först ska vi ge några exempel på vad som är en fast utgift, en rörlig kostnad och en inkomst.
Konsumentverket listar följande som inkomster: Lön, föräldrapenning, barnbidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning, studiestöd, sjukpenning, pension, sjuk- och aktivitetsersättning och övriga inkomster, tex bidrag eller stipendier.
Exempel på fasta utgifter: Bostad (ex hyra eller avgift), lån (inkl ränta), hemförsäkring, hushållsel, avgift fackförening och övriga försäkringar.
Exempel på rörliga kostnader: Mat, kläder, hygienartiklar, telefon, bil, förbrukningsvaror, hemutrustning, transportkostnader, medier (Tex TV eller Internet), semester/resa, sparande och övrigt (Tobak, Alkohol, Spel, Kultur).
Notera: Lån kan även innefattas i de rörliga kostnaderna, beroende på vilket upplägg man har för sina lån. Ibland behöver man kanske ta ett extra Blancolån tex och detta skulle kunna hamna under ”rörliga kostnader”.
Den ultimata checklistan för dig som vill göra en budget:
1. Välj en budgetplan
Många väljer att göra sin budget efter riktlinjen 50/30/20 som innebär att du ska lägga 50 procent av din inkomst på fasta utgifter, 30 procent på din buffert och nöjen och de sista 20 procenten på sparande. I nästa steg delar du upp dina kostnader i fasta och flexibla. Det enklaste är att börja med dina fasta kostnader eftersom man ofta har bäst koll på dessa. Välj sedan vilka kategorier du vill ha i din budget och utgå från dina intressen. Tränar du mycket och lägger pengar på detta kan det vara värt att ha en egen budgetpost för träning och hälsa till exempel.
2. Håll koll på din budget
Nedan listar vi fem smarta appar som du kan använda dig av för att enklare skapa din budget och framförallt hålla koll på att du följer den! Vill du inte använda en app är ett klassisk Excel-dokument också ett bra alternativ när man ska sätta ihop en budget. Prova dig fram för att se vad som fungerar för dig och var inte rädd för att bytta format på din budget om du har svårt att hålla koll på den.
3. Utvärdera
Efter några månader bör du utvärdera och se om du håller dig till budget eller om du ligger över/under den. Om du då upptäcker att du brukar spendera över in budget behöver du antingen justera den eller dra ner på onödiga kostnader som lätt drar iväg. Om det istället är tvärt om och du upptäcker att du brukar ligga över din budget kan du öka ditt sparande för att säkerställa att du gör det bästa möjliga av dina pengar.
Hur stor buffert behöver jag ha?
Hur mycket pengar behöver jag ha på mitt konto för oförutsägbara kostnader? Det finns några enkla minnesregler för hur du kan tänka kring din buffert. Det vanligaste tipset brukar vara att räkna antal månadslöner. Ett riktmärke här är 2–3 månadslöner (netto). En del experter tipsar istället om att tänka utgifter istället för inkomst. Vilka utgifter har jag en typisk månad? Vi tar ett enkelt räkneexempel. Om du har 20 000 kronor i fasta och rörliga kostern och sedan drar ner på allt onödigt, då skulle du behöva en buffert på 60 000 kronor för att klara dig i tre månader. Det finns dock ingen anledning att ha för stor buffert eftersom räntan på våra sparkonton generellt är väldigt låg idag. Oavsett vad du föredrar är det viktigt att tänka på den där bufferten, alternativet du har är annars att låna pengar om det skulle uppstå en oväntad utgift. Vårt Blancolån är framtaget för att hjälpa dig att uppnå dina drömmar eller för att stötta dig när den där oväntade utgiften dyker upp.
Ekonomi- och låneskolan
Idag finns det fler smarta appar för dig som vill få koll på din ekonomi direkt i mobilen. Ursäkterna för att få koll på vart pengarna tar vägen varje månad blir färre när utbudet av hjälpmedel ökar. Nedan listar vi fem smarta appar med olika funktioner. Testa runt och hitta din nya favorit!
5 appar som ger dig budgetkoll
- Tink – Troligtvis den mest kända appen för budgetering och utgiftskoll. En stor fördel är att du enkelt kopplar dina kontokort och kreditkort till Tink. Efter att du gjort det kommer dina inkomster och utgifter automatiskt kategoriseras och sedan presenteras i olika tabeller och diagram. Det är också möjligt att göra budgetar i appen och den flaggar för om du går över din budget.
- Mina utgifter – En klassisk kassabok i appform som blir din för 25 kronor. Även här kategoriseras dina köp och du kan enkelt se hur pengarna har använts över tid.
- Mint – Det här är appen som hjälper dig att använda dina pengar på ett smart sätt. Du kan göra både budgetar och sätta upp mål och appen hjälper dig sedan att hålla koll på hur det går för dig. En stor fördel i appen är att du får en plan över var du kan skära ner på onödiga kostnader.
- Cash check – En gratisapp med två smidiga funktioner, kalkyl och budget. Med hjälp av kalkylen kan du bland annat ta redan på vad dina lån kostar dig i månaden och med budgeten får du koll på dina utgifter.
- Dreams – Spara till dina drömmar med den här smarta appen som du laddar ner grattis. Den skiljer sig något från de andra apparna då det primära syftet är att du skapar ett sparkonto i där du sedan ka börja sätta in pengar. Vi alla drömmer om något, kanske en ny bil eller en resa till värmen? Prova appen för att dra igång ditt sparande. Psst, vi vet att det inte alltid är så enkelt att spara och ibland behövs pengarna direkt. Då finns Ferratums Blancolån här för dig. Läs mer på vår hemsida.