Guide: Så gör du för att starta enskild firma
I denna artikeln kan du läsa mer om vad som krävs för att starta enskild firma. I samband med att man starta en firma kan det finnas en hel del begrepp och ord som kan verka krångliga och kanske till och med lite invecklade. Men dessa ska vi titta närmare på. När du läser artikeln kan du titta efter de små informations boxarna som är under vissa delar av texten. De hjälper dig med att lära dig de ord och uttryck som används när man startar enskild firma. Du får även en guide där vi steg-för-steg går igenom vad du behöver göra om du ska starta en enskild firma.
Läs mer om:
- Vad kostar det att starta enskild firma?
- Detta ska du tänka på
- Hur går det till att starta enskild firma?
Börja rätt
Först och främst ska vi ha ett begrepp på plats. När nu börjar söka information om att starta enskild firma kommer du att falla över ett begrepp direkt, och det begreppet är enskild näringsverksamhet. Det kommer med all säkerhet få dig att tänka: Vad är skillnaden på en enskild firma och en enskild näringsverksamhet, och det får du svaret på här direkt. Det är nämligen ingen skillnad. När allt kommer omkring är det helt enkelt bara två begrepp som betyder precis samma sak.
Vi kommer att dyka ner i ämnet och du får till och med en starta enskild firma guide som du kan ha vid sidan. Det är alltid en bra idé att ha en liten checklista för alla saker man ska komma ihåg. På så vis kan man skydda sig mot onödiga misstag och slippa klassiska fel, som annars kan vara vanliga för personer som ska starta en enskild firma.
👉 En enskild firma och en enskild näringsverksamhet är två begrepp som används men det betyder precis samma sak.
Starta enskild firma: Tips
Det är alltid bra med lite tips innan man sätter i gång och börjar med att registrera sin firma. Självklart finns det lite saker som man behöver göra innan man kommer i gång och det är bland annat att ha en affärsidé och kanske även ett namn på firman man vill starta. Det där med affärsidé kommer vi komma in på lite närmare alldeles strax. I början kan det finnas en del utgifter som uppstår och om du går och tänker på att ta ett lån för att starta upp din enskilda firma är det viktigt att du vet vilket lån som passar bäst just till din ekonomiska situation.Starta enskild firma: Tips
Vi kommer att gå igenom steg för steg vad du behöver göra och vilka krav som finns för att starta egen firma. Genom att läsa igenom stegen kan du göra rätt från början och behöver inte gå tillbaka och göra om saker – smart eller hur?
Att ha en firma innebär en hel del fördelar som man även har som privatperson. Städning och andra saker har man rätt som privatperson att dra av och det kan därför vara bra att läsa på lite om så kallade rut- och rotavdrag. Men nog om det och över till vår guide där du får information steg för steg om vad du ska göra och tänka på när du ska starta en enskild firma.
👉 Så kallade rot- och rut-avdrag är avdrag som man kan göra för skatt. Kontakta Skatteverket om du är osäker på om du har rätt att göra avdrag.
Starta enskild firma: Steg-för-steg
Här är en guide till hur du ska göra om du vill startat en enskild firma. Det är såklart en hel del saker som ska göras och det kan därför vara bra att ta en extra titt på alla steg du ska igenom, innan du ska börja arbeta med firman. Till en början kan det självklart se ut som om att det är ganska mycket grejer, och det kan till dels vara sant, men låt dig inte skrämmas av det. Tänk på att det är steg som du endast ska igenom en gång och sedan är allt fixat.Starta enskild firma: Steg-för-steg
- Först och främst behöver du en affärsidé, som tidigare nämnt. Sätt dig ner och tänk igenom vad du vill med din firma. Finns det många konkurrenter och vilken prisnivå vill du lägga dig på i förhållande till andra aktörer på marknaden.
- Namnet på firman. Något som kan vara otroligt viktigt, beroende på vilken bransch du är i, är namnet på din firma. Så tänk igenom vad du vill att firman ska heta. Ett slagkraftigt namn som beskriver verksamhetens område är alltid en bra tumregel att gå efter.
- Registrera firman för företagsskatt. (Alla företag i Sverige ska betala företagsskatt, med vissa undantag.) Företagsskatt betalas och registreras via Skatteverket, där du även kan få hjälp med att hitta rätt blanketter som ska fyllas i.
- Om du ska sälja varor eller tjänster ska moms betalas och därför behöver du även momsregistrera företaget. Du får då ett momsregistreringsnummer.
- Det kan vara en bra idé att skydda ditt firmanamn. En del väljer att nöja sig med att registrera firman via Bolagsverket.
- Öppna ett företagskonto i den bank du vill använda.
- Tänk på att försäkringar alltid är en bra idé – ta därför och överväg om din firma ska försäkras.
- Nu är du klar och kan sätta i gång, men här nedan kommer lite information som kan vara bra att ha i åtanke när du ska starta en enskild firma.
Starta enskild firma: Kostnad
Det är något som många personer, som går runt och är sugna på att starta en enskild firma, tänker över. Det kostar ingenting att starta upp den enskilda firman. Registreringen på Skatteverket för företagsskatt kostar ingenting, inte heller registreringen på Bolagsverket. Men det finns ju kostnader som ligger runt omkring att starta upp firman.
Du behöver därför tänka på att ha en budget till de utgifter som du kan behöva investera i när du startar upp alltihop. Men utgifter till vad, tänker kanske du. Jo, det är bland annat kostnader för arbetskläder, hyra till lokal eller kontor till att börja med. Du kanske även vill ha visitkort och göra reklam för din firma.
Då tillkommer dessa kostnader också. I och med internets intågande finns det en stor möjlighet för dig som egenföretagare att göra mycket själv och på så vis spara pengar. Och visst finns det mycket man kan göra. Nästan alla företag och mindre firmor har idag hemsidor. En hemsida kostar pengar att skaffa, men i slutändan kan det vara väl investerade pengar. Förutom en hemsida syns din firma inte, och då blir det svårt för kunderna att hitta dig. Såvida du inte öppnar en lokal mitt på gågatan vill säga.
Läge att starta eget?
En bra fråga är när man ska starta eget och det finns i själva verket inte ett generellt svar på frågan, eftersom det beror på vilken situation just du står i och hur mycket du tjänar, säljer och köper i din firma. Vissa typer av näringsverksamheter är nämligen skattebefriade och då kan det vara så att Skatteverket inte kräver att verksamheten ska registreras för företagsskatt, eftersom detta skulle innebära en massa onödigt pappersarbete.
Men för de flesta företag och firmor finns det lagkrav på att registrera sig både för företagsskatt och för moms. Hör dig för hos Skatteupplysningen om du är osäker på om just den typ av enskild firma du ska starta kräver registrering hos Skatteverket.
Vanliga frågor & svar
Vad kostar det att starta enskild firma?
Det kostar ingenting att starta upp en enskild firma, men det kan finnas kostnader i anslutning till uppstarten. Det är bland annat köpa av visitkort, hemsida och andra praktiska ting. Ska du hyra ett kontor eller en lokal för att starta upp din enskilda firma tillkommer självklart också kostnader för det.
Hur startar man enskild firma?
Att starta en enskild firma kräver flera steg. Bland annat ska firman registreras för företagsskatt och registreras på Bolagsverket. Följ guiden ovan för att enkelt kunna genomföra alla steg för att starta upp din enskilda firma.
Hur lång tid tar det att starta enskild firma?
När allt kommer omkring tar det inte särskilt lång tid. När du registrerar dig på Skatteverket för företagsskatt kan det gå en dag eller två innan allt är färdigt.
När ska man starta enskild firma?
Det beror lite på vilken typ av verksamhet du bedriver. Det finns vissa typer av verksamheter som är skattebefriade och det finns olika typer av belopp som är gränsvärden för när man som privatperson ska betala moms och skatt för saker man säljer eller tjänster man gör.
Vad krävs för att starta en enskild firma?
Det krävs flera saker för att starta upp en enskild firma. Men låt dig inte skrämmas av detta, du ska i själva verket bara fixa sakerna en enda gång sedan är det gjort. Men med det sagt ska du bland annat tänka på att firman ska registreras för företagsskatt, firman ska registrerar på Bolagsverket och du behöver ha ett bankkonto så du kan ta emot betalning från de som köper dina varor eller tjänster.